Týden v cyklistice 7/2018

nabor

Je za námi další týden. Jeho náplní se staly závody Kolem Ománu, Algarve a Andalusie. Další řádka jezdců zahájila své sezóny s cílem najet závodní kilometry. Co všechno je za uplynulých 7 dní nového se dozvíte níže.

Kolem Ománu

Závod Kolem Ománu přinesl překvapivého vítěze, když v celkovém součtu vyšel z klání s nejlepším časem Kazach Alexey Lutsenko (Astana). Druhý skončil jeho kolega Miguel Ángel López a třetí Gorka Izagirre (Bahrain Merida).

Úvodní etapa přinesla spurt a výhru pro nový tým Vital Concept. Vítězem se stal Bryan Coquard. Druhý den přinesl zvlněný profil a etapový vavřín pro Nathana Haase (Katusha-Alpecin). Druhé místo z této etapy další den přetavil ve výhru Greg Van Avermaet (BMC). Ve čtvrté etapě byl ve spurtu asi dvacetičlenné skupiny nejlepší Magnus Cort Nielsen (Astana). V královské páté etapě také dominovala Astana a na vrcholu Jabal Al Akhdar proťali Miguela Ángel López a Alexey Lutsenko cílovou pásku společně. Kolumbijcovi připadla etapa, Kazachovi vedení. Závěrečný den přinesl spurt a triumf Alexandera Kristoffa (UAE Team Emirates).

Bodovací soutěž vyhrál Nathan Haas, nejlepším mladým jezdcem byl Miguel Ángel López a nejlepším týmem se stala Astana.

V Ománu se zároveň v dresu Astany poprvé představil Jan Hirt, který odvedl skvělou práci pro Lutsenka s Lópezem.

Lutsenko a LópezKolem Andalusie (Ruta del Sol)

Tim Wellens (Lotto Soudal) se stal vítězem 64. ročníku Ruta del Sol v Andalusii. O 8 vteřin uhájil své vedení před Woutem Poelsem (Sky). Na třetím místě skončil Marc Soler (Movistar).

První den přinesl spurt a výhru pro Thomase Boudata (Direct Energie). V druhé etapě byl připraven dojezd na kopec, který nejlépe zvládl Wout Poels a ujal se vedení. Třetí etapa byla znovu spurterská a radoval se Sacha Modolo (EF First Education Drapac). Ve čtvrté etapě přišla chvíle slávy Tima Wellense, který zdecimoval své soupeře a převzal vedení. V závěrečné časovce pak uhájil vedení, když etapu vyhrál David de la Cruz (Sky).

Wout Poels k druhému místu přidal i výhru v bodovací soutěži. Nejlepším vrchařem byl vyhlášen Lluís Mas (Caja Rural).

Volta ao Algarve

Třetí etapový závod tohoto týdne je Volta ao Algarve. Zde jsme poznali staronového vítěze, když se po poslední etapě radoval vítěz z roku 2014 a druhý z let 2013, 2015 a 2017 – Michal Kwiatkowski (Sky). Na druhém místě skončil jeho týmový kolega Geraint Thomas a třetí místo urval pro BMC Tejay Van Garderen.

První etapou byl spurt, kde se čekal souboj dvojice Démare (FDJ) a Groenewegen (LottoNL-Jumbo). Groenewegen potvrdil dobrou formu na úvod sezóny a svého soka porazil. Druhá etapa byla královskou, ale nakonec na vrchol dojela početná skupina favoritů. Z nich měl nejvíce sil Michal Kwiatkowski, zvítězil a převzal vedení. Třetí den byla na programu časovka, kterou jednoznačně ovládl Geraint Thomas a od Kwiatkowskiho převzal dres lídra. Předposlední den byl na programu spurt a konkurenci zde deklasoval Dylan Groenewegen, který v 10 závodních dnech, které letos objel zvítězil už 3x. Poslední etapa byla velmi dramatická, jelikož se peloton hned rozdělil a na čele byl z favoritů pouze Michal Kwiatkowski, který si dojel pro etapovou i celkovou výhru. Dobře si v této etapě počínal také Zdeněk Štybar (Quick-Step Floors), který dojel na 13. místě do cíle.

Bodovací soutěž také ovládl mistr světa z roku 2014 Kwiatkowski. Vrchařský trikot udržel Ben King (Dimension Data), nejlepším mladíkem se stal Sam Oomen (Sunweb) a nejlepším týmem Sky.

Michal Kwiatkowski

Tour du Var

Dvoudenní závod ve Francii si letos doslova podmanil Jonathan Hivert (Direct Energie). Dvaatřicetiletý jezdec vyhrál první etapu před Nicolou Bagiolim (Nippo-Vini Fantini) a Samuelem Dumoulinem (AG2R). I druhou etapu vyhrál Hivert, tentokrát před Alexisem Vuillermozem (AG2R) a Rudym Molardem (FDJ). Totožné bylo i celkové pořadí.

Sezónu zde zahajoval také Thiabut Pinot (FDJ), který skončil na celkovém pátém místě.

Závod Kolem Alberty je zrušen

Populární závod Kolem Alberty se tento rok neuskuteční. Je to kvůli nedostatku financí.

Závod se konal pětkrát, poprvé v roce 2013 a hned se zde sešla skvělá společnost – Hesjedal, Dennis, Evans, Sagan, Gesink či Kruijswijk. Rohan Dennis se také stal prvním vítězem závodu.

V dalších letech se na závodě představili také Sep Vanmarcke, Tom Dumoulin, Daryl Impey (vítěz ročníku 2014), Simon Yates, Adam Yates, Michael Matthews, Ilnur Zakarin, Simon Špilak, Bauke Mollema, Sam Bennett, Jan Bárta nebo Frank Schleck.

V posledních dvou letech ale týmů World Tour a známých jmen ubylo a závod přestával být atraktivní a v této situaci se sponzoři hledají těžko.

Tour of Alberta 2015, celkové pořadíPortovo ultimátum

Richie Porte oznámil svému týmu BMC, že pokud nebude mít tým zajištěné fungování i do další sezóny, tak odejde. Majitel BMC – Jim Ochowicz se usilovně snaží najít sponzora pro svoji stáj, jelikož BMC nemá pro rok 2019 zatím žádného partnera.

Porte chce mít jasno do konce května. Zároveň řekl, že v BMC se mu líbí a chtěl by pokračovat. Kdyby však měl tým zaniknout, připustil Porte možnost odchodu do Treku, se kterým je spojován i Geraint Thomas ze Sky.

Richie Porte

Co nás čeká dál?

V příštím týdnu se k slovu dostanou znovu závody World Tour. Těšit se můžeme na pětidenní bitvu při Abu Dhabi Tour, kde se představí velké hvězdy pelotonu jako obhájce titulu Rui Costa, Fabio Atu, Alexander Kristoff, Diego Ulissi (všichni UAE Team Emirates), Miguel Ángel López (Astana), Domenico Pozzovivo, Ion Izagirre (oba Bahrain Merida), Rohan Dennis (BMC), Rafal Majka (Bora-hansgrohe), André Greipel (Lotto Soudal), Simon Yates, Caleb Ewan, Roman Kreuziger (všichni Mitchelton-Scott), Alejandro Valverde (Movistar), Julian Alaphilippe, Elia Viviani (oba Quick-Step Floors), Mark Cavendish (Dimension Data), Pierre Rolland (EF Education First-Drapac), Marcel Kittel, Ilnur Zakarin (oba Katusha-Alpecin), Tom Dumoulin a Wilco Kelderman (oba Sunweb). Těšit se můžete na reportáže z každé etapy.

Rui CostaZároveň startuje klasikářská sezóna závody Omloop Het Nieuwsblad a Kuurne-Brussel-Kuurne. Zde se představí klasikářská špička v čele s Gregem Van Avermaetem (BMC). Pouze Peter Sagan (Bora-hansgrohe) letos na tyto klasiky nevyrazí, což ohlásil dlouho dopředu.

Greg Van Avermaet