Týden v cyklistice 12/2018

nabor

Uplynulý týden byl ve znamení belgických klasik a závodu Kolem Katalánska. Své umění ukázali jak Peter Sagan, tak Niki Terpstra či nestárnoucí Alejandro Valverde.

Kolem Katalánska

Alejandro Valverde vyhrál závod Okolo Katalánska

Dvojitým úspěchem pro stáj Movistar skončil závod Okolo Katalánska. Celkovou klasifikaci ovládl nestárnoucí Alejandro Valverde. Zdatně mu sekundoval druhý Nairo Quintana, který na Španěla ztratil 29 sekund. Třetí byl v celkové klasifikaci Francouz Pierre Latour (AG2R).

Valverde zadělal na svůj triumf už ve druhé etapě, kdy v hromadném dojezdu dokázal pokořit Daryla Impeyho či Jaye McCarthyho.

Ve třetí etapě sice vyhrál Thomas De Gendt, ale všichni favorité včetně Jana Hirta dojeli z 20 vteřinovou ztrátou, takže se pořadí na čele celkové klasifikace neměnilo.

Čtvrtá královská etapa přinesla vítězství Valverdeho, který měl v závěsu překvapení v podobě Egana Bernala z týmu Sky. Dalších 6 sekund za oběma dojel do cíle Nairo Quintana. Jan Hirt ztratil na vítěze 1:20.

Pátá etapa byla ve znamení úniku, ve kterém se objevil i pozdější vítěz etapy Jarlinson Pantano. Všichni favorité na celkové vedení dojeli opět pospolu se ztrátou 14 vteřin. Jan Hirt ztratil dalších 20 sekund.

Šestá etapa opět patřila úniku, jmenovitě dvojici Maximilian Schachmann (Quick-Step) – Diego Rubio (Burgos BH). Ve spurtu této dvojice byl lepší německý závodník Quick-Stepu.

I přestože se peloton snažil v závěru stahovat, tak dojel se ztrátou 18 sekund. V něm chyběl Jan Hirt, který v silném protivětru nabral ztrátu 3:10 na vítěze. Na čele celkového pořadí se nic nestalo, vedl stále Valverde.

Poslední závěrečná etapa zavedla jezdce do okolí Barcelony. Smůlu v ní měl doposud druhý muž celkového pořadí Egan Bernal, který měl těžký pád. Pro mladého Kolumbijce je to velká škoda, že jeho nejlepší závod dosavadní kariéry skončil takto.

Byť se vytvořil únik dne, tak byl polapen a byl zde prostor pro další únik, ve kterém měla prsty čtveřice: Marc Soler (Movistar), Enric Mas (Quick Step Floors), Sergio Henao (Team Sky) a Simon Yates (Michelton-Scott).

Z nich byl nejchytřejší Simon Yates, který svým protivníkům upláchl a dojel si pro etapový vavřín. Marc Soler dojel druhý. Třetí skončil Pierre Latour, který dovedl do cíle skupinu pronásledovatelů i s Valverdem a Quintanou.

Nejvyšší stupínek celkového pořadí obsadil Valvedre, druhý byl Quintana, třetí Latour. Jan Hirt (Astana) byl klasifikován na 25. místě se ztrátou 6:23.

E3 Harelbeke

Niki Terpstra

Tradiční klasiku vyhrál Niki Terpstra (Quick-Step Floors), který se rozhodl, že přibližně 70 kilometrů před cílem zaútočí společně se stájovým kolegou Yves Lampaertem. Dvojice spolu vydržela celých 40 kilometrů, pak Lampaert odpadl.

Za oběma jezdci vykrystalizovala silná skupina pronásledovatelů, která se je, a později osamoceného Terpstru, snažila dojet. V ní byl i Zdeněk Štybar, který za pomoci svého kolegy Philippe Gilberta likvidoval všechny náskoky protivníků a tím nechal Terpstru „dýchat“.

Nejnižší náskok, který skupina dojela bylo na 12 sekund. Pak pronásledovatelé Terpstry zpomalili a Holanďan dotáhl svou sólovou jízdu do zdárného konce.

Za ním se spurtovalo přibližně v jedenáctičlenné skupince, z níž měl nejvíce sil Philippe Gilbert. Třetí dojel Greg Van Avermaet (BMC).

Zdeněk Štybar byl klasifikován na devátém místě.

Driedaagse Brugge – De Panne

Elia Viviani vyhrál na Diedaagse De Panne

Závod se jel dva dny před E3, měřil celkem 202,4 kilometrů.

Trvalo poměrně dlouho, než se vytvořil nějaký únik. Byli v něm Conor Dunne (Aqua Blue Sport), David Boucher, Ylber Saer (oba Terteletto-Isorex-SH), Sean Bennett (Hagens Berman Axeon), Tanner Putt (UnitedHealthcare) a Brian van Goethem (Roompot-Nederlandse Loterij).

Skupina si vypracovala až 6 minut náskoku. Za nimi se závodilo, ale situaci komplikoval ostrý boční vítr, který peloton nadělil. Jenže nakonec se celý sjel dohromady a tempo začaly diktovat týmy Quick-Stepu a Lotto-Soudal.

Zhruba 15 kilometrů před cílem byl únik dojet. A začala se pomalu připravovat bitva spurtérů. Na posledních 4 kilometrech diktovala tempo Bora a snažila se nadělit peloton co možná nejvíc. Do posledního kilometru už vjížděla na čele stáj Veranda’s Willems – Crelan vedle nich se vytvářel vláček Quick-Stepu pro Eliu Vivianiho.

Italský spurtér zůstal zavřen vzadu, ale nakonec se vyvezl za Pascale Ackermannem, kterého ve finiši předčil a dojel si pro vítězství. Druhý byl právě Ackermann, třetí pak Jasper Philipsen (Hagens Berman Axeon).

František Sisr (CCC Sprandi Polkowice) byl klasifikován na 42. místě. Michal Kolář dojel na 29. příčce, jeho stájový kolega z Bory Erik Baška dojel na 61. místě.

https://youtu.be/qb42KGraNbM

Driedaagse Brugge – De Panne WWT

Jolien D’Hoore vyhrála ženské Driedaagse De Panne

Katarzyna Niewadomová se dostala do čela ženského UCI žebříčku, ale tohoto závodu se neúčastnila. Toho využila belgická šampionka Jolien D’Hooreová (Mitchelton-Scott), která zvítězila před Chloe Hoskingovou (Alé Cipollini) a Christinou Majerusovou (Boels Dolmans).

Závod výrazně ovlivnil déšť a silný vítr, který dělil peloton, takže do cíle po 151,7 kilometrech dorazilo pouze 86 závodnic ze 137 přihlášených.

Aktivně si na trati počínala Mieke Kröger (Team Virtu Cycling), která byla v denním úniku, a pak jela na čele osamocena, ale nakonec byla 700 metrů před cílem pohlcena a o vítězství si to rozdaly spurtérky. Nejlepší z nich byla Jolien D’Hooreová.

Gent-Wevelgem

Peter Sagan

Peter Sagan z Bory dokázal, že je spurtér světové extratřídy. Ve finiši porazil Eliu Vivianiho (Quick-Step Floors) a Arnauda Démara (FDJ).

Na začátku se vytvořil únik, který se snažilo likvidovat BMC , popř. Quick-Step. Ale podařilo se to skupině favoritů až 13 kilometrů před cílem. V tu dobu už skupina kolem Alexandra Kristoffa ztrácela něco okolo 45 vteřin.

I přes další pokusy o úniky se skupina favoritů dostala do cílové rovinky, kde se ukázal v nejlepším světle právě mistr světa Sagan.

Na výborném osmém místě dojel i Zdeněk Štybar, který celou dobu pracoval pro své týmové kolegy.

Gent – Wevelgem WWT

Marta Bastianelliová vyhrála závod Gent – Wevelgem

Na ženy čekalo celkem 142,6 kilometrů s výstupy na Baneberg, Kemmelberg a Monteberg. Dlouho se nemohl vytvořit únik. Trvalo to asi 50 kilometrů, kdy se oddělila početná skupina jezdkyň. Po výstupu na Baneberg se však začínalo od znovu.

Nakonec se vpředu vykrystalizovala skupina asi 16 závodnic, kde nechyběla ani Marianne Vosová. Všechny dojely až na metu 2000 metrů před cílem, tam zkusila své štěstí Ellen van Dijková, ale i ta nakonec byla pohlcena.

Ve finiši dovezla Chloe Hoskingová svoji kolegyni Martu Bastianelliovou až do nadějné pozice pro sprint. Ta si svou šanci nenechala ujít a dovezla se k vítězství. Druhá skončila Jolien D’Hooreová a završila tak svůj týden snů.

Le Tour de Langkawi

Artěm Ovečkin vyhrál Tour de Langkawi

Třiadvacátý ročník malajského závodu má poměrně překvapivého vítěze. Stal se jím Arťem Ovečkin (Terengganu Cycling Team), jehož celkové vítězství se nerodilo lehce.

O svém triumfu rozhodl jednatřicetiletý Rus v páté královské etapě. V šesté etapě jej nemohl ohrozit nikdo, protože se předpokládal hromadný dojezd. To se také potvrdilo. V poslední etapě sice vyhráli borci z úniku, ale na ohrožení vedení Ovečkina to nestačilo.

Coppi a Bartali

Diego Rosa_vyhrál Coppi a Bartali

Dalším v plejádě vítězů tohoto týdne je Diego Rosa z týmu Sky.

První den ještě nenaznačil šance italského borce, protože byl rozdělen na dvě soutěžní disciplíny. V první části se borci utkali na 98,7 kilometrů dlouhé trati. Moc se nezávodilo, a tak do cíle dojel jako první celodenní únik. Vítězství si připsal Pascal Eenkhoorn z Loto NL – Jumbo, který porazil Lawsona Craddocka z Drapacu. Peloton dojel s více než minutovou ztrátou.

Odpoledne téhož dne se jela týmová časovka, kde se předvedla ve výborném světle stáj Sky a vyhrála. To ovšem nemělo na vedení Eenkhoorna výrazný vliv.

Druhá královská etapa byla ve znamení souboje vrchařů a to především Baukeho Mollemy, který si dojel pro etapový vavřín. Dvě sekundy za ním dojel Diego Rosa a ujal se celkového vedení v průběžném pořadí.

Třetí etapa byla nejdelší – 171 km, ale v podstatě na rovině, takže se dojíždělo hromadně. Nejrychlejší nohy měl stájový kolega Rosy Brit Christopher Lawless.

Závěrečný den se jela časovka jednotlivců a ta měla rozuzlovat souboj Rosa – Mollema mezi nimiž byl pouze sedmi vteřinový rozdíl. Individuální jízdu proti chronometru zvládl lépe italský jezdec a mohl se tak radovat z celkového prvenství. Na svého konkurenta najel dalších 13 sekund.

Závěrečnou časovku ovládl Jan Tratnik z CCC Sprandi Polkowice.

Tour de Normandie

Závodu se zúčastnila i část hradecké stáje Elkov Author. Ještě ráno před první etapou bylo mrazivo a vypadalo to, že by se nemuselo odstartovat. Počasí se nakonec umoudřilo.

Ve všech etapách hrály role pády a tím i dělení pelotonu. To se nevyhnulo některým jezdcům Authoru.

První rovinatou etapu zvládl nejlépe Fabian Lienhard. Ve druhé měl nejlepší nohy Clément Orceau. Třetí pro změnu Johim Ariensen, přičemž Lienhard byl druhý. Čtvrtou Matteo Moschetti, který se předvedl i při spurtu sedmé a závěrečné etapy.

V páté etapě přišel na řadu únik a z něj profitoval Julius van der Berg, třetím místem se do čela celkové klasifikace vyhoupl Brit Thomas Stewart a dokonce o žlutý trikot nepřišel.

V šesté etapě byl nejrychlejší další Brit Matthew Gibson. Alois Kaňkovský se umístil na výborném šestém místě. Nejaktivnějším závodníkem této etapy byl Vojtěch Hačecký.

Trofeo Cinelli – Velká cena Hlohovce

VC Hlohovce 2018 – kategorie Elite

Tradiční závod, který otevírá domácí cyklistickou sezónu, vyhrál polský závodník Jacek Morajko (Wibatech Merx 7R). Druhý dojel jeho krajan Adrian Banaszek (Voster Uniwheels). Nejlepším Čechem v kategorii Elite byl pátý obhájce vítězství Josef Černý (Elkov – Author). Nejlepším jezdcem kategorie U23 byl třetí Jiří Petruš (Topforex – Lapierre). Čtvrtý celkově dojel Tomáš Bárta (Pardus Tufo Prostějov).

Velká Bíteš – Brno – Velká Bíteš

Tradiční zahájení českého poháru obstarala klasika Velká Bíteš – Brno – Velká Bíteš. Na startu 161 kilometrů bylo celkem 134 závodníků.

Na začátku se vytvořila sedmičlenná skupina ve složení: Jakub Otruba (Elkov-Author), Mykyta Zubenko (Pardus Tufo Prostějov), Rostislav Krotký (AC Sparta Praha), Matěj Štibingr (Dukla Praha), Kryštof Solař (Favorit Brno), Przemyslaw Sobieraj (Voster Uniwheels), Kamil Zielinski (Hurom) a Bartosz Warchol (Wibatech Merx 7r) a vytvořila si náskok až sedm minut.

Po třech hodinách vyrazila vpřed stáj Elkov Author a peloton doslova roztrhala. Náskok se postupně tenčil, a skupina pronásledovatelů rovněž. Sedmička nakonec byla dojeta a vytvořila se nová šestičlenná skupina, ve které po chvilce zbyli pouze 4 závodníci: Maciej Paterski (Wibatech Merx) a tři jezdci Elkovu: Matěj Zahálka, Jakub Otruba a Josef Černý.

I přestože měli domácí borci přesilu, polský borec dokázal veškeré útoky ustát a dojet si pro vítězství. Za ním se seřadili závodníci hradeckého týmu v pořadí: Zahálka, Otruba, Černý.

2 KOMENTÁŘE

  1. Dobrý den,

    děkujeme za upozornění. Ani nevím, proč jsem si to takhle zafixoval. Opravíme. Současně jsem zjisitil, že video, které bylo jako highlights pro Gent-Wevelgen WWT, tak již není dostupné. Ještě včera při psaní článku bylo vše OK. Takže budu muset najít náhradní zdroj.

  2. Ahoj, děláte moc fajn stránky. Tentokrát tam ale máte drobnou chybičku, závod Driedaagse de Panne se nejel den po E3, ale o 2 dny před ním, tedy 21.3. (ve čtvrtek pak jely ženy). Závod letos změnil formát, je to navzdory jménu (Třídenní u Panne) trochu divočina, ale hlavní závod mužů v kategorii 1.HC byl opravdu jednodenní ve středu.

Comments are closed.