Týden v cyklistice 10/2018

nabor

Počasí v desátém týdnu cyklistice ne úplně přálo, přesto jsme byli svědky úchvatných výkonů a výsledků. Především dramatické okamžiky přinesl závěr závodu Paříž – Nice. Velkého vítězství ve své profesionální kariéře dosáhl František Sisr.

Paříž – Nice

Závod „Za sluncem“ jak se jarnímu závodu z Paříže na pobřeží Středozemního moře přezdívá měl nečekané rozuzlení a v podstatě byl dramatický až do samého závěru.

Paříž - Nice
Peloton na Paříž – Nice

Celkové pořadí ovládl Španěl Marc Soler v Movistaru, když se v závěrečné etapě dostal do úniku a díky třetímu místu porazil Simona Yatese, který žlutý trikot v poslední osmé etapě bránil.

Jak jsme uvedli minulý týden, tak první etapu vyhrál v těsném dojezdu domácí Arnaud Démare. Ve druhé etapě se opět spurtovalo hromadně, tentokrát se ukázal v nejlepším světle Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo).

Na konci třetí etapy se utrhla skupina tří jezdců, která si to rozdala o vítězství. Zrádný dojezd zvládl nejlépe Jonathan Hivert (Team Direct Energie), který ve spurtu porazil Luise Leóna Sáncheze (Astana). Borec z Astany se převlékl do dresu pro vedoucího jezdce celkové klasifikace.

Čtvrtou etapou byla časovka jednotlivců. Vyhrál ji Wout Poels (Sky), druhý byl Marc Soler, který zřejmě zde začal útok na celkové prvenství, které po této etapě uhájil Luis León Sánchez.

Ještě další dvě etapy vydržel ve žlutém Španěl L. L. Sánchez, pak přišla královská etapa, kde Španěl výrazně ztratil. Tu naopak získal za vydatné pomoci Romana Kreuzigera Simon Yates (Mitchelton-Scott).

Osmé dějství v okolí Nice bylo poznamenáno deštěm, ale jelikož bylo krátké dal se očekávat duel Simona Yatese s bratry Izagirry z Bahrainu.

Do role hrdiny se však pasoval jiný borec – Marc Soler. Ten se spolu s Davidem de la Cruzem odpoutal asi 50 kilometrů od skupiny favoritů, kde už chyběl Roman Kreuziger. Vydali se za  Omarem Frailem, který v té době jel na čele.

Oba jezdci borce z Astany dojeli a všichni tři se dostali až do cíle. Soler pouze se třívteřinovým zpožděním za vítězem, kterým byl David de la Cruz (Team Sky). Jeho největší kokurenti se do cíle dostali až po dalších 35 vteřinách a tak Španěl Soler slavil nejen zisk bílého trikotu pro nejlepšího jezdce do 25 let, ale i dres pro celkového vítěze.

Tirreno-Adriatico

Závod dvou moří je považován za dokonalou přípravu na klasiku Milán – San Remo, která se pojede o příštím víkendu.

Zavod začal časovkou družstev. V té byl dopředu znám vítěz. Stáj BMC předvedla výborný výkon a zvítězila. Do dresu lídra závodu se převlékl Damiano Caruso.

V hromadném dojezdu druhé etapy kraloval Marcel Kittel. Třetí etapa měla v závěru prudké stoupání, které nejlépe zvládl bývalý skokan na lyžích Primož Roglič (LottoNL-Jumbo). Do celkového vedení se dostal Geraint Thomas.

Královská etapa přinesla rovněž změnu lídra v celkovém pořadí, znovu se jím stal Damiano Caruso. Zatímco Thomase zradila technika, mířil za etapovým triumfem Mikel Landa, který dokázal v zárěru přespurtovat Rafala Majku i George Bennetta.

Adam Yates

Celkem čtvrtou změnu vedoucího závodníka přinesla hned následující etapa. Přestože Michal Kwiatkowski (Sky) dojel až třetí za vítězným Adamem Yatesem a Peterem Saganem dostal se do modrého dresu celkového lídra.

Adam Yates zadělal na své vítězství přibližně 4 kilometry před koncem, kdy nastoupil svým soupeřům a vypracoval si náskok, který udržel až do cíle. V závěru se jej pokusil stíhat Alexej Lutsenko z Astany, ale „dravci“ za ním, byli svěžejší a do cílové rovinky už vjížděl jako pronásledovatel Sagan s Polákem Kwiatkowskim.

Zbývají poslední dvě etapy, závod končí 13. března

Istrian Spring Trophy

Dva týmy z Čech – Elkov Author, CK Příbram – se vydaly do Chorvatska na Istrian Spring Trophy.

Úvodní prolog byl pojmut jako časovka jednotlivců. V ní uspěli jezdci Elkovu Josef Černý a Jan Bárta, kteří byli klasifikování na šestém, resp. desátém místě.

První etapa neměla náročný profil, ale přesto se předvedl pouze Jiří Polnický, který skončil osmý. Ve druhé etapě mohl pomýšlet Elkov ještě výše, když měl v úniku Michaela Kukerleho, který byl dvakrát druhý na rychlostních prémiích. Vyhrál vrchařskou prémii na Dolenja Vas, čímž se stal nejlepším vrchařem. Únik skončil 3 kilometry před cílem.

Třetí etapa se dojížděla hromadně. Celkovou klasifikaci ovládl Nor Kristen Hagen. Nejlepší z českých borců byl Jiří Polnický na 10. místě. Michael Kukrle si nepohlídal soupeře a v soutěži vrchařů skončil až třetí.

Women’s WorldTour Ronde van Drenthe

Amy Pietersová vyhrála Ronde van Drenthe

Na trať se vydalo 134 závodnic včetně trojnásobné vítězky klání Holanďanky Marianne Vosové.

Profil trati z Emmenu do Hoogeveenu nebyl obtížný, ale závodnicím ztěžoval závod déšť. A proto byl také závod asi o 3 kilometry zkrácen, neboť se na dvou úsecích kostek nedalo jet.

V závěrečných dvou okruzích v Hoogeveenu se pokusila odjet Gracie Elvinová (Mitchelton-Scott). Její náskok se vyšplhal na deset sekund, ale při průjezdu do posledního kola z něj nebyla ani vteřina.

Vše se rozhodovalo v závěrečném spurtu, ve kterém měla nejvíce sil Amy Pietersová ze stáje Boels Dolmans Cyclingteam, která měla ve svém středu vítězky posledních dvou ročníků Chantal Blaakovou (2016) a Amalii Dideriksenovou (2017). Druhá protnula cíl Alexis Ryanová, třetí byla Australanka Chloe Hoskingová. Marianne Vosová byla až pátá.

Ronde van Drenthe

František Sisr vyhrál Ronde van Drenthe

František Sisr z polské stáje CCC Sprandi Polkowice se dočkal svého prvního profesionálního vítězství.

To se ovšem nerodilo lehce. Český borec se dostal do úniku asi dvanácti jezdců, kteří počítali s tím, že je peloton v závěru pohltí, ale nestalo se tak. Naopak vpředu se víc závodilo a tím se náskok vedoucí skupiny ještě zvyšoval.

Při prvním průjezdu prostoru startu a cíle měla vedoucí skupina náskok asi 30 vteřin. Asi 3 kilometry před cílem se vydal na sólovou jízdu Floris Gerts (Roompot – Nederlandse Loterij). Skupinu pronásledovatelů tahal především borec polské stáje CCC, který si věřil na závěrečný spurt.

Vedoucí muž byl na posledním kilometru dostižen. Následně spurt rozjel Holanďan Rick Ottema, ale Sisr měl rychlejší nohy a cílovou páskou projel jako první. Druhý byl Dries De Bondt, třetí pak Preben Van Hecke.

Bude Tour de France bez hostesek?

Pořadatelé Tour de France pravděpodobně budou pokračovat ve způsobu, který nastolila její kolegyně Vuelta. Tímto se připojí k trendu tzv. objektivizace žen jako sexuálního symbolu. Zatím není zcela jasné, koho ASO pošle místo sličných dam na pódium. Celé je to zahaleno tajemstvím, takže si počkejme na další týdny.