Týden v cyklistice 22/2018

nabor

Týden po Giro d’Italia bylo ve znamení spíše jednodušších a menších etapových závodů. Jezdcům, kteří se připravují na Tour De France začne rozcvička až příští týden. Podívejme se tedy, co zajímavého se stalo.

Škoda-Tour de Luxembourg

Andrea Pasqualon

Celkem pět dní prožili závodníci v Lucembursku. Zatímco loni se na silnicích velkovévodství proháněl Greg van Avermaet, letos lze považovat za největší jméno Jana Tratnika či Pietera Weeninga, popř. Anthonyho Pereze.

V 2,3 kilometru dlouhém prologu zvítězil Damien Gaudin z Direct Energie.

První etapa z Luxemburgu do Hesperange měřila 186,7 kilometrů a končila hromadným spurtem. Nejrychlejší nohy ukázal Christophe Laporte.

Druhá etapa měla zvlněný profil, ale pouze jedinou vrchařskou prémii. Stala se kořistí Andrei Pasqualona (Wanty-Groupe Gobert), který se postupně probojovával do čela celkové klasifikace.

Třetí etapa již měla více vrchařských prémií, a proto na více než 160 kilometrech kraloval opět Andrea Pasqualon. Jeho počin jej katapultoval do čela celkové klasifikace. Zuřivě se jej držel Jan Tratnik z CCC.

Poslední etapa se závěrečnými okruhy v hlavním městě Lucemburska byla jako dělaná opět spíše pro vrchaře. Anthony Perez toho využil a vyhrál. Ovšem Andrea Pasqualon dojel třetí a to mu k udržení celkového prvenství stačilo.

Hammer Limburg

Quick-Step

Druhé zastavení série Hammer bylo v holandské provincii Limburg. Opět se jely tři závody, ve kterých se udělovaly body a následně z toho vyšel celkový vítěz.

První etapa se jela první červnový den. Na sedmikilometrovém okruhu byly dva kopce, které jezdci museli zdolat celkem jedenáctkrát. Z vítězství se radovala stáj Bahrajnu.

O den později se jela etapa, která spíše vyhovovala spurtérům. Přesto, že se na počátku snažily stáje jako Bora či Quick-StepFloors poodjet, nepodařilo se jim vybojovat dostatečný počet bodů. Etapu zvládl v tomto ohledu nejlépe tým Mitchelton-Scott.

Australský tým byl nejlepší i v závěrečné týmové časovce na 37 kilometrů. I přesto za třídenní klání nebyl nejlepším týmem, tím se stali borci Quick-Step Floors.

Celkově i nadále vede stáj Mitchelton-Scott. Rozhodne se v Hongkongu mezi Mitcheltonem a Quick-Stepem nebo pořadím zamíchá někdo třetí?

Závod míru do 23 let

Pódium na Závodu míru U23

Tradiční závod borců do 23 let v reprezentačních dresech se jel opět v okolí Jeseníků.

Prolog v Krnově zvládl nejlépe Nor Rasmus Tiller. V první etapě ujel všem Dán Byriel Rasmus Iversen. Měl náskok až 6 minut, ale na okruzích v Rýmařově už bylo po úniku. V posledním kole přišel útok čtveřice – Battistella (Itálie), Aalrust (Norsko), Vingegaard (Dánsko) a  Goossens (Belgie). Borci udrželi náskok až do cíle. Ve spurtu měl nejvíce sil Batttistella.

Druhá etapa končila tradičním výstupem k přečerpávací elektrárně na Dlouhých stráních. Peloton se roztrhl už na první vrchařské prémii. Zde odpadl i český borec Jakub Otruba. Sice ve sjezdu se ještě vrátil, ale pak zase odpadl. Vyhrál Švýcar Marc Hirschi. Ital Battistella se udržel celkově na vedoucí příčce.

Závěrečnou etapu ovládl hustý déšť. Italové sice chtěli kontrolovat vývoj, ale nepočítali s únikem Slovince Tadeje Pogačara, který měl v celkové klasifikaci 32 sekund ztrátu. Slovinec vyhrál o více než minutu a vítězství mu padlo přímo do klína.

Nejlepším z českých jezdců byl Jakub Otruba na 24. místě.

Szlakiem Walk Majora Hubala

Závodu majora Hubala se mimo tradičních týmů zúčastnil i hradecký Elkov v čele s Janem Bártou a Josefem Černým. Prostějov vedl Karel Hník a Duklu Banskou Bystrici Patrik Tybor s Markem Čaneckým.

Zatímco druhé dva týmy spíše získávaly zkušenosti, Elkov si přijel pro body do žebříčku. Naznačil to už Vojtěch Hačecký, který ve sprintu první etapy skončil třetí. Ve druhé si pohoršil a dojel si pro místo osmé.

Doposud byly rozdíly malé. To měla změnit třetí etapa, kterou byla časovka na 21,3 kilometru. S jejími nástrahami si poradil nejlépe Filip Maciejuk z polského národního týmu. Na čtvrtém místě byl klasifikován Jan Bárta, pátý pak byl jeho kolega Josef Černý.

Závěrečná etapa byla ve znamení hromadného spurtu, který vyhrál Filippo Fortin. Vojtěch Hačecký byl klasifikován na 9. místě.

V celkové klasifikaci zvítězil Mateusz Taciak (CCC Sprandi Polkowice), který přeskočil o 3 sekundy Maciejuka. Třetí byl Taciakův kolega Kamil Gradek.

Jezdci Elkovu si své místa udrželi. Tedy 4. místo patřilo Janu Bártovi, páté pak Josefu Černému. Patnácté místo uzmul Michael Kukrle.