Týden v cyklistice 21/2018

nabor

Hlavním tématem 21. týdne roku 2018 byl závěrečný týden italského Gira. Byli jsme svědky zajímavých zvratů. V Římě si pohár pro vítěze převzal Chris Froome, který z počátku nevypadal, že by na celkové vítězství dosáhl. Další zajímavé závody byly v Norsku, Belgii. V dalším přehledu se podíváme na to, co se ještě událo.

Giro d’Italia

Chris Froome a Wout Poels

Závěrečný týden doslova překopal celkovou klasifikaci. Z vítězství se radoval Chris Froome, i když to zprvu na jeho vítězství nevypadalo.

Simon Yates sice v časovce ztratil na úhlavního konkurenta Toma Dumoulina, ale pořád držel růžový trikot. Ovšem co se stalo pak, nemá v novodobé cyklistice obdoby. Už při výstupu na Prato Nevoso ukázal Yates slabší nohy, ale stále to nevypadlo na nějaký výrazný propadák.

V páteční etapě přes průsmyk Colle Delle Finestre ukázal Chris Fromme závodnického ducha. Jak sám později přiznal, šotolina mu vyhovovala při stoupání víc jak asfalt. Připomínalo mu to cesty v Nairobi.

Vítězství, ale hlavně celkové vedení nečekal vůbec nikdo. A propadák Simona Yatese už vůbec ne.

O den později už si Brit svoji pozici hlídal. Jenže v pelotonu přišlo další překvapení. Až do gruppetta propadl Thibaut Pinot. Jak se později ukázalo byl silně dehydratovaný a únava na něm byla patrná. Večer jej čekala hospitalizace v nemocnici. Na závěrečné okruhy v Římě ani nenastoupil.

Fialový dres pro nejlepšího spurtera i přes závěrečnou porážku v Římě od Sama Bennetta udržel Elia Viviani. To byl podle Zdeňka Štybara i jejich hlavní cíl.

Nejlepším vrchařem se stal Chris Froome. Sice měl ve 20. etapě zdatného konkurenta v Giuliu Cicconem, ale dres udržel.

Souboj o bílý dres rozhodl už výstup na Monte Zoncolan, kdy se do čela dostal Miguel Angel Lopez z Astany. Od té doby se jeho souboj s Ekvádorcem Carapazem nijak neprojevil. Vždycky jeden z nich získal vteřinky pro sebe, ale k obratu již Carapaz nenašel sílu.

Jak si vedli Češi? Žádnou díru do světa neudělali. Nejlepší z nich byl Jan Hirt na 46. místě. Roman Kreuziger, který výrazně pomáhal Simonu Yatesovi byl až na 55. příčce. V předposlední etapě dostal s Mikelem Nievem volnost, ale žaludeční potíže jej připravily o lepší výsledek (dokonce musel dvakrát zastavovat). Nakonec podobně jako Pinot skončil v gruppettu.

Tam se pohyboval i poslední z českých borců Zdeněk Štybar (celkově 80.), pro kterého to bylo první Giro. Nechal se však slyšet, že by se na italské silnice v budoucnu rád vrátil.

Baloise Belgium Tour

Jens Keukeleire

Belgický závod opanoval domácí Jens Keukeleire z Lotto-Soudal. Jeho prvenství se nerodilo lehce. Po prvních třech etapách to na vítězství nevypadalo. Dvakrát vyhrál André Greipel a časovku jednotlivců Christophe Laporte z Cofidisu, který se pak usídlil v čele celkové klasifikace.

Ve čtvrté klasikářské etapě se již Belgičan dočkal modrého trikotu, ač skončil druhý za svým krajanem a stájovým kolegou Jelle Vanendertem.

Závěrečná etapa byla ve znamení spurterů a v ní si vzal hlavní slovo Bryan Coquard, v celkové klasifikaci se nic nezměnilo.

V závodě se představil i čerstvý mistr České republiky v cyklokrosu Michael Boroš. V celkové klasifikaci bychom jej našli na 59. příčce.

Hammer Stavanger

Na tomto typu závodu zcela jasně dominoval tým Mitchelton-Scott. Vyhrál všechny tři etapy, které závod nabídl. Australský tým překvapil především v závěrečné týmové časovce okolo Stavangeru, když druhému týmu (Team Sunweb) nadělil více než dvě minuty.

Tour des Fjords

Pódium na Tour des Fjords

Závod Okolo Fjordů se většinou jezdí na jižním cípu Norska. Tentokrát byly tři etapy rozmístěny po obou stranách pobřeží od města Kristiansand.

Přestože první etapu zvládl nejlépe Fabio Jakobsen z Quick-Stepu, tak svoji pozici neudržel až do celkového cíle. Druhou etapu ovládl Michael Albasini z Mitchelton-Scott. Ve třetí etapě si celkové prvenství pohlídal druhým místem.

Závodu se zúčastnili i tři čeští borci. Michal Schlegel z CCC byl klasifikován na 36. místě se ztrátou 1:11. Jeho stájový kolega František Sisr byl jednapadesátý. Daniel Turek byl klasifikován až na 77. příčce.

WWT Emakumeen XXXI. Bira

Pódium na Emakumeen Bira

Čtyřdenní klání ve Španělsku vyhrála Australanka Amanda Spattová z Mitchelton-Scott. O svém vítězství rozhodla v poslední etapě, kde byly i tři horské prémie.

Mocně ji stíhala i Elisa Longo Borghiniová, která však zůstala až za stupni vítězů. To obsadily mimo vítězné Sprattové i druhá a zároveň stájová kolegyně Australanky Annemiek Van Vleutenová, třetí byla Anna Van Der Breggenová.

Naše Nikola Nosková zvládla pouze dvě etapy (56. a 99. místo), při třetí odstoupila.

La Classique Morbihan

První ze dvou závodů v blízkosti Plumelecu, městečka v bretaňském departmentu Morbihan, se představily závodnice spíše druhého sledu závodnického pole.

Závod, který se jel v pátek 25. května, měřil 116 kilometrů  a probíhal především po rovinatém profilu. Až v závěru prověřily závodnice dva mírné kopce.

Vítězkou se stala Ashleigh Moolmanová.

Nikola Nosková (Bepink) se spíše trápila a dokončila na 89. příčce.

Grand Prix de Plumelec-Morbihan Dames

O den později, tedy 26. května, se závodnice postavily na trať druhého závodu. Tentokrát start i cíl byl v samotném Plumelecu. Profilem však vybočovala. Trať měřila celkem 108 kilometrů a bitva se odehrála na dvou okruzích. Větším přibližně 13,9 kilometru velkém, druhý měřil přibližně 7,7 kilometrů.

Vítězkou se stala opět Ashleigh Moolmanová.

Nikola Nosková tentokrát ukázala uvolněnější nohy a skončila na 17. místě, ve stejném čase jako vítězka.

Gemenc Grand Prix

Prolog a dvě etapy si zkusili závodnicí hradeckého Elkovu. V prologu zvítězil Michael Kukrle, a své vedení hájil až do poslední etapy. Největším konkurentem mu byl Rok Korošec z MyBike – Stevens. Borec z hradeckého týmu nakonec skončil druhý, když nedokázal svého soka porazit v závěrečném spurtu. I druhé místo je pro něj úspěchem.

Závěrečnou etapu si dobře rozjeli Vojtěch Hačecký s Aloisem Kaňkovským. Druhý jmenovaný všechny protivníky dostal na lopatky a radoval se z etapového vavřínu.