Týden v cyklistice 3-4/2018

nabor

Za pár dní končí leden, kolotoč cyklistiky se rozjel naplno a v souhrnu vám přineseme informace o všem podstatném, co se za uplynulé dva týdny událo.

Tour Down Under

Nejsledovanějším závodem v lednu je bezpochyby Tour Down Under. Tento etapák se letos konal už podvacáté. I letos divákům nabídl skvělou podívanou a dramatické souboje ve všech etapách. Tu první ovládl André Greipel. Další den zvedal ruce nad hlavu domácí Caleb Ewan. V den třetí se dostalo na Eliu Vivianiho. I 4. etapa, ač profilem hodně zvlněná, patřila také spurterovi. Tentokrát se z výhry mohl radovat mistr světa Peter Sagan. V 5. etapě se jelo na Willunga Hill a zde v posledních čtyřech letech kraloval Richie Porte. Ani letos tomu nebylo jinak. Ale do dresu lídra se po etapě oblékl Daryl Impey, který měl s Portem sice shodný celkový čas, ale pro Jihoafričana hrál ve prospěch lepší součet umístění v etapách. Tak jak závod začal, také skončil a v Adelaide si druhou výhru připsal André Greipel.

V celkovém pořadí vyhrál Daryl Impey se stejným časem jako druhý Richie Porte. Třetí místo si odvezl vítěz z roku 2013 Tom-Jelte Slagter.

Peter Sagan vítězem 4. etapy Tour Down Under

Cadel Evans Great Ocean Road Race

Dalším závodem World Tour v Austrálii je Cadel Evans Great Ocean Road Race, který se konal už počtvrté. Letos se fanoušci dočkali poprvé domácího vítěze, kterým se stal Jay McCarthy z Bory.

McCarthy byl členem klíčového útoku společně například se Simonem Gerransem, Robertem Gesinkem, Estebanem Chávesem nebo Pierrem Latourem. Ale pouze McCarthy dokázal odolat soupeřům tak dlouho, až projel cílovou páskou jako první. Nic na tom nezměnil ani spurtující peloton, kdy druhý finišoval Elia Viviani a třetí vítěz Tour Down Under Daryl Impey.

Jay McCarthy ve finiši CEGORR

Začátek sezóny v Evropě

Sezóna se postupně rozběhla i v Evropě. Konkrétně na Mallorce a v Marseille.

Na Mallorce se už tradičně konaly čtyři klasiky. První z nich byla pro spurtery a nejlépe si s ní poradil John Degenkolb . Další den se jelo do hor a svoji sílu v kopcích ukázal Tim Wellens. Vidět byl i Alejandro Valverde, který se vrátil po pádu na loňské Tour do závodů a dojel si pro třetí místo.

Třetí den byl deštivý a hektický. Nástup střídal nástup, až se Treku povedlo peloton roztrhat a pro výhru si dojel Toms Skujinš. Poslední den opět patřil spurterům, kterým na Mallorce kraloval John Degenkolb a připsal si druhou výhru.

John Degenkolb
John Degenkolb při svém druhém vítězství na Mallorce

To v Marseille se konal už 39. ročník tradičního závodu, kterým začíná francouzský pohár. Letos se vítězem stal Alexandre Geniez (AG2R), když mu jeho kolegové z týmu Romain Bardet a Tony Gallopin připravili skvělou pozici. Ve spurtu pak francouzský vrchař porazil Nora Odda Christiana Eikinga (Wanty-Groupe Gobert) a dalšího francouzského vrchaře Liliana Calmejana (Direct Energie).

Vuelta a San Juan

Tradiční závod v Argentině, kde sezónu občas stertuje třeba i Nairo Quintana letos tohoto vrchaře sice nepřilákal, ale startovní listina byla i tak plná zajímavých jmen jako Fernando Gaviria, Rafal Majka, Niccolo Bonifazio, Giacomo Nizzolo, Ryan Mullen, Tiesj Benoot nebo Vincenzo Nibali. Italský fenomén ovšem do závodu nakonec neodstartoval kvůli nemoci.

Ve spurtech se favoritům dařilo, když si výhru připsal Gaviria, jeho rozjížděc Richéze i Nizzolo. Jednou se spurt nekonal, když spurterům v předposlední etapě vypálil rybník Jelle Wallays.

Ve zvlněných etapách to bylo pódium pro jezdce z místních stájích, když uspěli kostaričan Villalobos a Gonzalo Najar, který ovládl i celkové pořadí.

Gonzalo Najar s trofejí pro vítěze

Nový krok v kariéře pro Vincenza Nibaliho

Vincenzo Nibali si letos poprvé vyzkouší severské klasiky. Žralok z Messiny by měl, podle vyjádření týmu Bahrain-Merida, zamířit na monument Kolem Flander. Uvidíme, jak se mu v konkurenci těch nejlepších klasikářů planety bude dařit.

Petr Vakoč skončil v nemocnici

Závodníci týmu Quick-Step Floors Petr Vakoč a Laurens De Plus byli převezeni do nemocnice, poté, co je během tréninkové jízdy v Jihoafrické republice srazilo nákladní auto.

Podle vyjádření je při tréninkové jízdě trefilo nákladní auto svojí zadní částí, což způsobilo vzájemnou kolizi obou jezdců a následný pád.

Zatímco De Plus nehodu odnesl několika odřeninami a drobnými pohmožděninami na plicích a ledvinách, Petr Vakoč se podrobil úspěšné operaci, jelikož si při pádu zlomil několik obratlů.

Divoké karty pro Giro

Pořadatelé Gira rozdali 4 divoké karty týmům Pro Continental Tour. 3 karty jsou pro týmy italské, jedna pro tým zahraniční. Jako vítěz italského poháru si divokou kartu zajistila sestava Androni Sidermac, která se na Giro vrací poprvé od roku 2015. Druhá divoká karta připadla tradičnímu účastníkovi – Bardiani-CSF a třetí týmu Willier-Triestina, který si po účastech v předchozích dvou letech zapíše i třetí start. Znovu se nedostalo na tým Damiana Cunega Nippo-Vini Fantini. Místo čtvrtého reprezentanta Itálie si premiéru na Grand Tour odbude, také tak trochu “domácí” tým – Israel Cycling Academy (Giro startuje v Izraeli) i s Danielem Turkem mezi kandidáty na start.

Co nás čeká?

V příštím týdnu nás čekají etapáky Herald Sun Tour, kde by se měl jako největší hvězda představit Esteban Cháves a Volta a Valencianna, kde startují Greg Van Avermaet, Jakob Fuglsang, Alejandro Valverde, bratři Yatesové, Wout Poels, Michal Kwiatkowski, Edvald Boasson Hagen, Pierre Rolland, Primož Roglič a také trojice našich jezdců Roman Kreuziger, Michal Schlegel a Daniel Turek.