Týden v cyklistice 1-2/2018

nabor

S novým rokem tu máme kromě změny adresy další novinku. Během roku budeme psát souhrn všeho, co se v cyklistickém světě nedávno odehrálo. Přes to, že sezóna naplno vypukne až zítra se startem Tour Down Under, rozhodně je v souhrnu první poloviny ledna o čem psát.

Australské šampionáty

Zatímco u nás je zima v plném proudu, v Austrálii se potýkají s vysokými teplotami. Je tak tradicí, že se tu národní šampionáty jezdí začátkem ledna, naproti drtivé většině ostatních, které se konají krátce před začátkem Tour de France.

Časovka měla jasného favorita. Rohan Dennis je totiž v posledních letech suverénně nejlepším časovkářem své země a jedním z nejlepších na světě. Svůj první titul tak získal již v roce 2016 a dokázal ho obhájit následující rok. Rok 2018 se pak nestal výjimkou a Dennis zkompletoval hattrick. Druhý byl Luke Durbridge a třetí Richie Porte.

Austrálie má nespočet vynikajících cyklistů a specialistů na všechny možné terény a disciplíny. Přesto je vždy otázkou, jakou formu mají na začátku ledna, a tak se tu velmi často dočkáváme nečekaných vítězů. Loni jím byl Miles Scotson, který ve svých dvaadvaceti letech vyhrál hned druhý profesionální závod ke kterému nastoupil (prvním byla časovka o tři dny dříve, kde byl pátý). Letos zvítězil Alexander Edmonson. Edmonson získal svou první profesionální výhru díky odvážnému útoku společně s Chrisem Harperem cca 30 kilometrů před cílem. Edmonson byl pak rychlejší ve spurtu.

Oznámeny divoké karty na Tour de France

Jistou účast na Tour má každý rok všech 18 World Tour týmu. Organizátoři pak udělují divoké karty několika týmům z nižší kategorie. Letos byli těmi vyvolenými tři francouzské týmy (Direct Energie, Team Fortuneo-Samsic, Cofidis) a jeden belgický tým (Wanty-Groupe Gobert). Znamená to tak, že na francouzské Grand Tour pravděpodobně znovu uvidíme Warrena Barguila, který přestoupil z Giantu do Fortunea-Samsic a loni na Tour vyhrál dvě etapy a puntíkovaný dres. Již druhý rok po sobě však nepojede Bryan Coquard. Mladý francouzský spurtér se nepohodl s vedením týmu Direct Energie, které ho vynechalo ze sestavy pro Tour 2017. Přestoupil tak do nově vzniklé stáje – Vital Concept. Tento nově vzniklý tým založil Jérôme Pineau, bývalý závodník, který vyhrál etapu na Giru a kariéru zakončil po sezóně 2015. Ve svém prvním roce se ale jezdci týmu Vital Concept na Tour de France nepodívají.

Alberto Contador komentátorem Eurosportu

Alberto Contador ukončil kariéru po loňské Vueltě. Sedminásobný vítěz Grand Tour se rozhodl u cyklistiky zůstat a bude komentovat cyklistiku na španělské verzi Eurosportu. Poté co mu přišla nabídka ke komentování, tak údajně ani chvíli neváhal a nabídku přijal se slovy, že cyklistika nadále zůstává jeho vášní a užívá si nejen závodění, ale i sledování cyklistiky. Contador také vyslovil přání o rychlém vyřešení Froomovy salbutamulové aféry.

Odtajněna trasa Vuelty

Známe již také trasu španělské Vuelty. Podle organizátorů je trasa méně náročná než ta minulá, ale i tak bude obsahovat dvě časovky a devět dojezdů na kopec. Více si o trase Vuelty 2018 můžete přečíst zde.

People’s Choice Classic

People’s Choice Classic je kritérium, které se tradičně koná jen několik dní před Tour Down Under. Startovní listina Tour Down Under a People’s Choice Classic bývá podobná a zejména spurtéři si zde mohou po závodní pauze znovu vyzkoušet ostrý hromadný dojezd, kterých může být na blížícím se Tour Down Under hned několik. Letos zvítězil po napínavém závěru Peter Sagan před André Greipelem a Calebem Ewanem. Smutnou zprávou je pád Kristoffera Halvorsena. Teprve jednadvacetiletý Nor a mistr světa do třiadvaceti let z předloňského roku se v pádu zranil a přijde o nadcházející Tour Down Under. Halvorsen je novou nadějí týmu Sky a má být novým Alexandrem Kristoffem, na People’s Choice Classic ho nahradil další mladý jezdec v barvách týmu Sky – Chris Lawless, který skončil šestý. Zatím není jasné, kdo pojede Tour Down Under místo zraněného Halvorsena.

Landa potvrdil účast na Tour, Aru na Giru

Mikel Landa přestoupil z týmu Sky do Movistaru aby byl lídr. Na Tour to však bude mít těžké, jelikož po jeho boku nastoupí Nairo Quintana. Zatím není jasné, kdo bude mít pozici lídra týmu, ale oba jezdci budou chtít Tour vyhrát.

I Fabio Aru změnil tým. Přestoupil z Astany do týmu UAE-Team Emirates a jeho hlavním cílem bude Giro. Konkurencí mu bude obhájce triumfu Tom Dumoulin a Chris Froome (toho však do startu nemusí vpustit salbutamolová aféra z Vuelty). Aru také vyvolal rozruch, když ukázal, jak bude vypadat jeho nový dres. Italská trikolóra nebyla takřka vidět, a tak na naléhání fanoušků představil trikot nový.

Výsledek obrázku pro fabio aru uae jersey
Aru musel představit nový dres, protože na tom starém takřka nebyla vidět trikolóra italského šampiona.