Týden v cyklistice 9/2018

nabor

Devatý týden byl velmi mrazivý, a to nejen ve střední Evropě, ale i na jejím jihu. Dva dny před startem 12. ročníku Strade Bianche v Sieně ještě sněžilo. Shrňme si nejdůležitější události předchozích sedmi dní.

Strade Bianche

Dvanáctý ročník byl ve znamení nepřízně počasí. Závod začal již těsně po deváté hodině ranní, kdy se na trať 136 kilometrů vydaly ženy. Mezi favoritkami se neměla ztratit ani Nikola Nosková.

Trať závodnice značně potrápila a do závěru se dostala Holanďanka Anna van der Breggenová (Boels Dolmans Cycling Team), která si v závěru vypracovala rozhodující náskok před domácí fasvoritkou Elisou Longo Borghiniovou (Wiggle High5), tu v závěru ještě překvapivě předjela Polka Katarzyna Niewiadomová (Canyon SRAM Cycling).

Česká závodnice Nikola Nosková se do cíle nepodívala.

Mužský závod začal o zhruba dvě hodiny později. Na začátku byl poznamenán množstvím pádů, takže do druhé poloviny závody se dostala pouze polovina jezdců.

Hlavní úlohu v závodu hrála dvojice Romain Bardet a Wout Van Aert, kteří si vypracovali dostatečný náskok. Ve skupině za nimi se sice bojovalo, ale oba vedoucí závodníky se nedařilo dotahovat.

Přibližně 31 kilometrů před cílem se ze skupiny pronásledovatelů vydali vpřed Tiesj Benoot a Pieter Serry. Po deseti kilometrech se podařilo Benootovi odpárat svého belgického kolegu a vedoucí dvojici „docvakl“. Nakonec se přes ni i přehnal a dojel si bezpečně pro prvenství.

Druhý dojel Francpouz Bardet, a třetí milé překvapení závodu, cyklokrosový mistr světa Van Aert.

Na Zdeňka Štybara zbylo pouze sedmé místo, když ztratil kontakt s Viscontim, Valverdem a Powerem. Za to obráceně na tom byl mistr světa v silniční cyklistice Peter Sagan, který musel mocně dotahovat. Nakonec vybojoval osmou příčku.

1.etapa Paříž – Nice

Na konci týdne se rozběhl již 76. ročník tradičního jarního klání Paříž – Nice. Již v deštivém úvodu ujela trojice Pierre Rolland (EF-Drapac), Jurgen Roelandts (BMC) a Pierre-Luc Périchon (Fortuneo-Samsic), jenž si vytvořila dostatečný náskok a pospolu vydrželi až do mety 14 kilometrů před cílem, kde byli balíkem pohlceni.

Přibližně 5 kilometrů před cílem přišel pád asi deseti jezdců a výrazně promluvil do celkového pořadí.

Před posledním kilometrem vyrazil vpřed Alexis Vuillermoz (AG2R La Mondiale). Jeho sólová jízda úspěch neslavila. Během spurtu asi 40členné skupiny jej předčili „hladoví vlci“. O etapový vavřín svedli dramatický souboj na kostkách Arnaud Démare (Groupama-FDJ) s baskickým vrchařem Gorkou Izagirrem (Bahrain-Merida). Úspěšný byl nakonec domácí Démare, ale o jeho vítězství musela rozhodnout až cílová fotografie.

V hlavním poli dojel i jediný Čech ve startovním poli Roman Kreuziger (Mitchelton-Scott), naopak oba Slováci z Bory dojeli hluboko v poli poražených: Juraj Sagan na 128. příčce, Erik Baška o místo za ním.

Zadlužená Tour Of Alberta

Nedávno zrušený závod Kolem Alberty se dostal do finančních potíží. Podle cyclingnews.com organizátor populárního závodu The Alberta Peloton Association dluží více než 1,6 miliónů kanadských dolarů.

Největší podíl na dluhu je v hotelech a zaměstnancích potřebných k zorganizování tak velkého závodu. Další dluhy jsou vůči televizní společnosti 3G Wireless a městu Edmonton jako takovému. O prize money jednolivým týmům není potřeba se zmiňovat, např. Rally Cycling, které loni mělo prvního a druhého muže celkového pořadí organizace dluží přes 19 tisíc kanadských dolarů.

Zřejmě jedním z důvodů je pomalu rostoucí ekonomika v oblasti ropného průmyslu v provincii. Proto se také v roce 2017 zúčastnila závodu pouze jedna stáj z WorldTour pelotonu.

Na začátku února 2018 ohlásila organizace The Alberta Peloton Association svůj zánik a zrušila tím všechny své aktivity včetně závodu v tomto roce. Podle kanadské CBC je za zrušením závodu i fakt, že zemská vláda se rozhodla neposkytnout finanční podporu v podobě 10 miliónu kanadských dolarů.

Umag Trophy

Poslední únorový den byla na programu „jednorázovka“ v Chorvatsku s názvem Umag Trophy. Na startu bylo celkem 175 jezdců, mezi nimiž byla i stáj Elkov Author s Janem Bártou a Josefem Černým. Oba měli být hlavními adepty hradecké stáje na vítězství.

V mrazivém počasí (byly 2 stupně nad nulou) se začalo závodit hned od počátku, kdy ujela dvojice Kristen Hagen (NOR – Team Coop) a Tom Baylis (GBR – One Pro Cycling). Oba borci vydrželi v úniku až dokonce a Nor se radoval z vítězství.

V pelotonu se dosti padalo a to ovlivnilo i dojezdy. Jan Bárta spurtoval pouze o třetí místo, které pro sebe získal Slovinec Dušan Rajovic (Adria Mobil). Český jezdec skončil na 22. místě. Zbytek členů Elkovu bylo hluboko v poli poražených.

Deutschland Tour

Po deseti letech se vrací na scénu cyklistiky závod Kolem Německa. Jeho organizátorem je společnost ASO, která je rovněž pořádá slavnou Tour de France.

Závod, který se pojede 23. – 26. srpna 2018, je zařazen do kategorie 2.1 a bude měřit celkově 740 kilometrů.

Celkem 4 etapy se zapříčiní o profil trati, kde si na své přijdou jak sprintéři, tak i vrchaři.

První etapa by měla končit v bývalém hlavním městě Německé spolkové republiky Bonnu. Zde bude ráj pro spurtéry, kteří si to rozdají na dvoukilometrové cílové rovince.

Druhá etapa z Bonnu do Trieru bude nejdelší etapou ročníku. Profil trati bude kopcovitý, přičemž cíl bude na dvoukilometrovém okruhu v cílovém městě.

Třetí etapa z Trieru do Merzigu bude svědčit právě vrchařům. Celkově by měli borci nastoupat 2900 výškových metrů.

Závěrečná etapa dlouhá 200 kilometrů končí ve Stuttgartu, přičemž v profilu je i výstup na Herdweg, který byl součásti trati na MS v roce 2007.

Nový start a cíl Liège-Bastogne-Liège?

Podle belgických novin La Dernière Heure by se slavná klasika mohla dočkat posunutí cíle z Ansu, kde závod končí od roku 1992. Nový cíl by měl být posunut až do centra města Liège. Mělo by se tak stát od sezóny 2019.

Posunem cíle do centra by mohlo dojít i k posunu startu směrem k městu Aywaille, o které se snaží Christian Gilbert (bratr Philippa Gilberta – pozn. autora). Ten prohlásil, že posunem startu k Aywaille by neutrpělo, jak předstartovní představení týmů v Palais des Prince-Évêques v Liège, tak i pozice cíle.

Jak se celá věc vyvine uvidíme v nejbližších měsících.