Týden v cyklistice 6/2018

nabor

Sezóna je již v plném proudu a tak si pojďme shrnout vše co se v cyklistickém světě odehrálo v druhém únorovém týdnu.

Dubai Tour

K začátku února neodmyslitelně patří Dubai Tour. Závod, který nabízí plno šancí spurtérům, ale jedna etapa, která zpravidla stoupá k přehradě Hatta Dam má klasikářský závěr.

První etapa patřila mladému Dylanu Groenewegenovi. Holanďan získal vedení a to udržel i v následující etapě, přestože ji vyhrála nová posila Quick-Stepu – Elia Viviani. Svého 146. vítězství se o den později dočkal Mark Cavendish. Vyhrát se mu podařilo naposledy takřka před rokem, a tak neskrýval radost, ale také prohlásil, že ještě zdaleka není ve formě, jakou si hodlá přivézt na Tour de France. Za jízdu za autem dostal lídr celkové klasifikace Groenewegen dvacetisekundovou penalizaci a do vedení se dostal Viviani. Následovala královská etapa na Hatta Dam, která se tradičně jezdí již od druhého ročníku závodu v roce 2015. Poprvé v historii se zdálo, že se zde bude radovat muž z úniku. Americký závodník Brandon McNulty statečně zdolával vysoký procentuální sklon stoupání osamoceně a nakonec byl po dlouhé snaze dojet pelotonem nedaleko před cílem. V etapě se pak nakonec radoval Sonny Colbrelli. Viviani udržel vedení a to potvrdil vítězstvím v závěrečné etapě.

Nový kolumbijský závod se vydařil

Pro rok 2018 byla přichystána novinka. Závod Colombia Oro y Paz měl perfektní obsazení kolumbijských jezdců (bratranci Henaové, bratři Quintanové, Fernando Gaviria, mladá naděje Egan Bernal či druhý muž loňské Tour de France Rigoberto Uran), ale i několika závodníků z jiných zemí (Julian Alaphilippe nebo Tao Geoghegan Hart).

Fernando Gaviria byl bezkonkurenční v prvních třech rovinatých etapách. Následující etapa již vedla do hor a nejlepší byl Julian Alaphilippe a dostal se do vedení. Pátý den na peloton čekala ještě náročnější etapa, ve které se vyčlenila čtveřice, která měla bojovat o celkové vítězství – Rigoberto Uran, Nairo Quintana a dvojice týmu Sky Sergio Henao a Egan Bernal. Tito jezdci dojeli pospolu a spurt vyhrál Rigoberto Uran, ale do vedení šel Quintana. Poslední den organizátoři přichystali královskou etapu. Quintana zdánlivě bez problémů hájil vedení až do mety tří kilometrů před cílem. To totiž nastoupil teprve jedenadvacetiletý Bernal. Za Bernala se pověsil Uran a společně začali ujíždět Quintanovi. Tým Sky měl závod perfektně naplánovaný, a tak se k Bernalovi nejprve z úniku stáhl Tao Geoghegan Hart, který zde odevzdal veškerou svou energii, a následně Sebastian Henao. Společně odpárali již trápícího se Urana a dojeli do cíle o jedenáct sekund před Quintanou. To Bernalovi stačilo na celkové vítězství. Movistar však mohl těšit alespoň etapový triumf mladšího bratra Naira Quintany – Dayera.

Dvě španělské klasiky nezklamaly

Vuelta a Murcia je jednodenní kopcovitý závod. Vítězství zde obhajoval Alejandro Valverde. Ovšem nechal se zaskočit nástupem Luise Leona Sancheze. Jezdec Astany slavil vítězství, i když ho Valverde v závěru stahoval. Třetí byl pak vítěz z roku 2016 Philippe Gilbert.

Clasica de Almeria je oproti Murcii „pouze“ zvlněná a zpravidla zde vítězí spurtéři. Ve startovním poli nechyběl ani Roman Kreuziger, který v průběhu závodu pracoval pro Caleba Ewana. Ewan se pak i k radosti českého závodníka mohl radovat z výhry před Danny van Poppelem a Timothy Dupontem.

Tomasz Marczynski sražen během tréninku nákladním autem

Dvojnásobný vítěz etap z loňské Vuelty Tomasz Marczynski byl během tréninkové jízdy sražen nákladním autem. Polský závodník utrpěl četné odřeniny a šrámy na obličeji. Naštěstí nemá nic zlomeného, ale jedná se již o druhý podobný případ v poslední době. Nedávno byli během tréninku sraženi i jezdci týmu Quick-Step včetně Petra Vakoče, Čech se ale naštěstí ze zranění zotavuje rychle.

Froome se vrací k závodění

Chris Froome letos vyhlásil útok na Giro a Tour. Tomu obětuje svou veškerou přípravu, i přes to, že nad ním visí dopingový otazník v podobě nadměrného užití léku na astma – salbutamolu. Brit nemůže být podle pravidel suspendován ze strany UCI, a tak se rozhodl pokračovat v závodění, aby nic nenarušovalo jeho přípravu na blížící se Giro. Již ve středu ho uvidíme na startu Ruta del Sol, závodu který v roce 2015 vyhrál. Zatímco většina manažerů cyklistických stájí jeho rozhodnutí závodit i během dopingového vyšetřování kritizuje, organizátoři Ruta del Sol Froomovu účast na závodě berou jako čest a jsou z ní potěšeni.