Týden v cyklistice 5/2018

nabor

První únorový týden je za námi a v našem pravidelném souhrnu vám přinášíme informace o všem podstatném, co se za posledních 7 dní událo.

Alejandro Valverde je zpět v plné síle

Prolog Tour de France 2017 – na mokrou trať vyráží jeden z favoritů Alejandro Valverde. Přijede k levotočivé zatáčce, kde už na zemi skončilo několik jezdců, nijak výrazně ale nezpomalí, podklouzne mu přední kolo a o pár metrů dále skončí v hrazení. Po drsném nárazu zůstává Valverde ležet na zemi a později se dozvídáme, že si zlomil kolenní čéšku. Zranění ho nakonec stálo celou sezónu a na znovu závodit začal až před týdnem na Mallorce. Nejdříve dojel až 40., ale o den později již byl třetí a poté čtvrtý. Záhy se Valverde vydal na Volta a la Comutitat Valenciana. Hned ve druhé etapě porazil Luise Leóna Sáncheze ve spurtu a připsal si své první vítězství od Liége-Bastogne-Liége. O dva dny později vyhrál znovu, tentokrát v dojezdu na kopec, kde porazil například Adama Yatese, Jakoba Fuglsanga nebo Romana Kreuzigera. Průběžné vedení si pak již s přehledem pohlídal. Alejandro Valverde je zpět a v červenci si hodlá vyřídit účty se Starou Dámou.

Více o Vuelta a la Comutitat Valenciana zde

Tony Gallopin vyhrál Etoile de Bességes

Tony Gallopin (AG2R) se stal vítězem tradičního etapáku Etoile de Bességes. Závod měl pět etap a poznal 4 různé etapové vítěze, když první a třetí ovládl mladý spurter Marc Sarreau z FDJ, druhou Christophe Laporte (Cofidis), čtvrtou Sean De Bie (Vérandas Willems) a závěrečnou časovku, která rozhodla o celkovém pořadí Tony Gallopin. Za Gallopinem v celkovém pořadí skončili La Porte a Yoann Paillot (St Michel – Auber 93).

Kolumbie má nové mistry

Kolumbie má nové mistry v časovce a v hromadném závodě. Oba jsou z týmu Sky a v boji s chronometrem to byl Egan Bernal, zatímco v závodě s hromadným startem triumfoval staronový šampion Sergio Henao.

Nové dresy pro FDJ

Française des Jeux představilo nového titulárního sponzora Groupama a s ním i nové dresy, které závodníci ale poprvé obléknou až v březnu. Změna jména na Groupama-FDJ ale Francii vyvolala i vlnu nevole. Tým se od svého založení v roce 1997 vždy jmenoval FDJ případně Française des Jeux a s výjimkou roku 2012 tým nikdy neměl ani druhého sponzora ve jméně (FDJ-BigMat). Ale obzvláště u francouzských fanoušků se asi není moc čemu divit.

Daniel Teklehaimanot se upsal Cofidisu

Eritrejský vrchař Daniel Teklehaimanot na poslední chvíli podepsal kontrakt s francouzským kontinentálním týmem Cofidis. 29letý závodník už má za sebou angažmá v Orice a Dimension Data, ale po minulé sezoně překvapivě nebyl schopen najít jiného zaměstnavatele. Eritrejec má na svém kontě již pěknou řádku úspěchů. Hned dvakrát vyhrál dres pro nejlepšího vrchaře na Critérium du Dauphiné, dvakrát startoval na Vueltě, dvakrát na Tour, jednou na Giru a jel i olympijské hry v Londýně. Na Tour 4 dny držel puntíkovaný dres a na Giru 2 dny zase ten modrý. Přesto se po sezóně musel z Dimension Data pakovat. Záchranný kruh v podobě smlouvy mu nakonec hodil Cofidis.

Uvidíme souboj Wigginse a Armstronga?

Poslední roky byl v Itálii pořádán závod ve stylu „Gran Fondo“ na oslavu Marca Pantaniho. Letos je navíc výročí 20 let od Pantaniho slavného doublo Giro-Tour a matka zesnulého Pantaniho si proto letos přála něco výjimečného. Organizátoři tak pozvali několik nejlepších cyklistů posledních dekád. Podle Gazzetty dello Sport již pozváni přijali takové hvězdy jako Miguel Indurain, Jan Ullrich a Mario Cipollini. Dále přišly pozvánky Bradleymu Wigginsovi, Lanci Armstrongovi a také Albertu Contadorovi. Zdroje sice ale naznačují, že „El Pistolero“ nejspíše na start 1. září nedorazí, ale účast Wigginse a Armstronga se jeví reálně. Oba k tomu mají navíc i osobní důvody. Armstrong měl k Pantanimu velmi blízko z dob kdy spolu závodili. Bradley Wiggins jako velký znalec historie cyklistiky a ohromný fanoušek Induraina, by si příležitost se svým idolem zazávodit také nejspíše ujít nenechal. Můžeme tak jen doufat, že všechny tyto hvězdy opravdu uvidíme vzdát čest jednomu z nejlepších cyklistů všech dob.

Souhrny závodů

Herald Sun Tour

Volta a la Comunitat Valenciana