Týden v cyklistice 14/2018

nabor

Peter Sagan si zapsal další úspěch do své sbírky. Na konci čtrnáctého týdne roku 2018 se konalo slavné Peklo severu, které po ataku, slovenský mistr světa vyhrál. Co zajímavého se ještě událo? To se dočtete v následujících řádcích.

Paříž-Roubaix

Peter Sagan dokázal přidat další korálek do své úžasné kariéry. Rodák ze Žiliny zaútočil přibližně 55 kilometrů před cílem, kdy se sám rozhodl dojet skupinu čtyřech uprchlíků. To se mu povedlo. S posledním z nich, Švýcarem Silvanem Dillierem, se dostali až k závěrečnému spurtu, kde měl slovenský borec logicky rychlejší start a nohy.

Podrobnosti v našem článku.

Kolem Baskicka

Závod Kolem Baskicka měl dramatický průběh. Na vítězství si dělal zálusk nejen Julian Alaphilippe, ale i Mikel Landa a Primož Roglič.

První tři etapy byly pod nadvládou francouzského borce ze stáje Quick-Step Floors. Ve čtvrté etapě přišla individuální jízda proti chronometru a tu jasně ovládl Roglič, který se tím vyhoupl do čela celkové klasifikace a už se svého žezla nepustil.

Alaphilippe však v dalším průběhu přišel i o druhé místo a na konec se nevešel ani do první třicítky. Druhé místo připadlo do klína trpělivě jedoucího Mikelu Landovi, kterému tentokrát pomáhal Nairo Quintana. Ten byl nakonec klasifikován na 5. místě.

Scheldeprijs

Fabio Jakobsen

Belgickou klasiku Scheldeprijs dokázal ovládnout Fabio Jakobsen, který dokázal nejen v závěru zachytit nástup Brita Lawlesse, ale dokázal předčit i všechny konkurenty v závěrečném spurtu. K tomu mu pomohl svým výkonem i český mistr Zdeněk Štybar.

Stínem závodu byla diskvalifikace několika favoritů na vítězství, kteří tak nemohli promluvit do celkové klasifikace. Opět problém na železničním přejezdu!

Circuit des Ardennes International

Mezinárodního závodu v Ardénách se zúčastnil hradecký tým Elkov Author. Vítězem se stal francouzský cyklista Anthony Maldonado (St Michel – Auber93).

Nejlépe z českých borců se umístil Jiří Polnický, který figuroval před závěrečnou etapou na osmém místě, ale nakonec obsadil příčku o jeden stupínek horší.

V dobrém světle se předvedl i Josef Černý, který byl ve druhé etapě vyhlášen nejaktivnějším jezdcem. V závěrečné etapě dokonce spurtoval o vítězství. Nakonec skončil na pátém místě, celkově byl ale až jednatřicátý.

Zajímavosti

Miguel Indurain v maglia rosa

Miguel Indurain se stal členem síně slávy závodu Giro d’Italia. Slovutný Španěl, který vynikal svým klidem a neuvěřitelnými tempařskými schopnostmi vyhrál italský závod dvakrát (1992, 1993).

Pětinásobný šampión Tour de France dokázal získat double Giro-Tour právě dvakrát a zařadil se tak po bok legend jakými byli Eddy Merckx, Bernard Hinault a Fausto Coppi.