Týden v cyklistice 13/2018

nabor

Yves Lampaert dokázal obhájit vítězství na flanderském závodě Dwars door Vlaanderen. Valverde ukázal, že je na sezónu připraven dobře, když vyhrál Indurainův podnik. Vrcholem tohoto týdne však byl závod okolo Flander, který ovládl Niki Terpstra.

Kolem Flander ovládl Terpstra

Niki Terpstra

Cyklisté belgické stáje Quick-Step Floors ukazují, že jsou na jarní klasiky výborně připraveni. Niki Terpstra dokázal vyhrát, Phillipe Gilbert byl třetí a první desítku uzavíral český reprezentant Zdeněk Štybar.

V denním úniku se objevilo deset jezdců bez ambicí na dobrý výsledek, takže je peloton nechal odjet na 5 minut.

Na zemi se ocitl nechtěně dvakrát Sep Vanmarcke, ale pokaždé se z toho „vylízal“. To další favorit na vítězství belgický šampión Oliver Naesen tolik štěstí neměl.

Během výjezdu na Kanarieberg zůstali z původního úniku jen Tom Devriendt (Wanty-Groupe Gobert) a Ivan Garcia Cortina (Bahrain-Merida). K nim se během výstupu na  Koppenberg připojili ještě Mads Pedersen (Trek-Segafredo), Magnus Cort Nielsen (Astana), Sebastian Langeveld (EF Education First-Drapac) a Dylan van Baarle (Tram Sky).  Favorité byli trošku potrhaní.

Ve výstupu na Taaienberg zrychlil Greg Van Avermaet (BMC), jenže na to zareagovali Vanmarcke, Štybar, Van Aert, Valgren Andersen, Sagan a Kristoff. Pak se pokusil o útok Terpstra a následně i Štybar, ale ani jim se pokus nevyvedl.

Na Kruisbergu zrychlil Colbrelli, toho si všimli Štybar, Sagan, Kwiatkowski a Stuyven, ale hlavně dobře jedoucí Vincenzo Nibali. Před koncem zaútočil Terpstra a při výjezdu na asfalt se jej pokusil stáhnout Žralok z Messiny, jenže tempo Holanďana bylo nad jeho síly.

Když zbývalo do cíle 19 kilometrů Terpstra dojel vedoucí skupinu, ze které zbyli pouze van Baarle, Langeveld a Pedersen. Borec Quick-Stepu se okolo nich doslova prohnal. Tempo Holanďana se snažil držet Pedersen, ale i on zaostával.

Terpstra si svůj náskok vzít nenechal a v poklidu projel cílovou páskou jako vítěz. Druhý byl klasifikován Mads Pedersen. Třetí místo patřilo Philippe Gilbertovi, který se v závěru odpoutal od své skupiny, kterou dovedl do cíle jako první Van Avermaet. V této skupině byl i Zdeněk Štybar a Peter Sagan.

Kolem Flander – Ženy

Anna van der Breggenová vyhrála závod Kolem Flander

Ženy měly na programu 150,9 kilometrů v okolí městečka Oudenaarde. Opět jim závod stěžoval vítr a déšť.

V podstatě se téměř nezávodilo. Čekalo se na nějaký impuls. Ten bohužel přišel přibližně 60 kilometrů před cílem, kdy na jedné z křižovatek upadla Chloe Hoskingová a tím nadělila peloton. Sama přitom utrpěla ošklivé zranění, když do ní v plné rychlosti najely tři další závodnice.

Jako první na vrcholu Muur van Geraardsbergen byla šestice: Jolien D’hooreová (Mitchelton-Scott), Christine Majerusová (Boels Dolmans), Ellen van Dijková (Team Sunweb), Katarzyna Niewiadomová (Canyon-SRAM), Lisa Brennauerová (Wiggle High5) a Ashleigh Moolman-Pasiová (Cervélo Bigla). Dlouho však tato šestice osamocena nezůstala a skupina se rozrostla o dalších asi 30 závodnic.

Při stoupání na Kruisberg peloton prořídl a na čele vykrystalizovala přibližně desetičlenná skupina. Krátce nato vystartovala z vedoucí skupiny olympijská vítězka Anna van der Breggenová.

Vedoucí žena si postupně získávala větší a větší náskok, za ní se moc nestřídalo, a tak se jelo pomaleji, což Holanďance vyhovovalo.

Van der Breggenová dotáhla svoji sólovou jízdu až do konce. Za ní se pokusila o trhák na Moolman-Pasio Polka Katarzyna Niewiadomová, ale favoritky jen natrhala. Pozadu zůstala i mistryně světa Chantal Blaaková.

Na rovině skupina Polky jela pomaleji než skupina s van Dijkovou a Blaakovou, takže došlo zákonitě ke spojení obou skupin. Do cíle jim v tu dobu zbývalo pouhých 1,5 kilometru.

Spurt o druhé místo vyhrála Amy Pietersová. Ellen van Dijková byla sedmá. Devátá byla klasifikována Katarzyna Niewiadomová. Jolien d’Hooreová měla ztrátu na 1:48 a cílovou pásku protla na 12. příčce. Marianne Vosová dojela na 35. místě se ztrátou 2:09. Doslova propadla Finka Lotta Lepistövá, která nabrala ztrátu více než 5 minut.

Jedinou Slovenkou ve startovním poli byla Tereza Medveďová (Bepink). Bohužel cílovou pásku dnes tato mladá a nadějná cyklistka nespatřila.

Lampaertova obhajoba na Dwars door Vlaanderen

Yves Lampaert

Yvesovi Lampaertovi se podařilo po roce vyhrát přípravu na závod Kolem Flander – Dwars door Vlaanderen.

V náročných podmínkách se urodil první únik až v polovině 180 kilometrové trati. To se vpřed vydal Luke Rowe, který se vrátil po zranění z loňského září. V úniku vydržel pouhých 20 kilometrů, aby pak mohl pomáhat svému lídrovi Giannimu Mosconovi.

Po něm zkusil své štěstí Tony Martin a na výstupu na Kruisberg i Zdeněk Štybar. V obou případech si s nimi peloton poradil.

Nástup Alejandra Valverdeho roztrhal peloton na skupiny, přičemž především v té druhé se drželi jezdci Lotto NL. Ti se marně snažili dostihnout vedoucí skupinu, ze které se nenápadně vzdálili Benoot s Van Avermaetem. Ale ani jim se nepoštěstilo.

S dalším útokem přispěchal Sep Vanmarcke, na kterého zareagovali pouze Lampaert, Pedersen, Teunissen a Hagen, a to bylo rozhodující pro vývoj v závěru závodu.

Když se zdálo, že se bude v čelní skupině spurtovat o vítězství, odjel Yves Lampaert a nikým neatakován si dojel pro obhajobu vítězství na tomto flanderském podniku.

Zdeněk Štybar skončil na výborném šestém místě.

Dwars door Vlaanderen – Ženy

Ellen van Dijk vyhrála ženskou obdobu Dwars door Vlaanderen

Ženská trať měřila 117,9 kilometrů. Start byl umístěn do Tieltu a cíl do Waregemu. Počasí nebylo pro cyklistiku stvořené. Déšť a vítr přinesly komplikace.

Z počátku rovinaté úseky nepřinesly žádné dělení pelotonu, ale nakonec se po 84 odjetých kilometrech balík nadělil a bylo jasné že kdo nezůstal vpředu, tak o vítězství přišel.

Přibližně 7 kilometrů před cílem vyrazila vpřed Ellen van Dijková (Team Sunweb), která si vytvořila asi dvacetisekundový náskok. Zbytek favoritek ji honil marně. Holanďanka přetavila svoji sólovu jízdu ve vítězství.

Pronásledovatelkyně přivedla do cíle Amy Pietersová (Boels – Dolmans Cycling Team). V osmičlenné skupině byla i Polka Katarzyna Niewiadomová, která se snažila o návrat do čela v bodování UCI. Jenže devátým místem si nepolepšila.

Gran Premio Miguel Indurain

Alejandro Valverde s cenou pro vítěze GP Miguel Indurain

Velká cena Španělska pod záštitou pětinásobného vítěze Miguela Induraina se letos konala již podvacáté. Velké ambice na vítězství si dělal Alejandro Valverde (Movistar), který se díky tomu odhlásil ze závodu Kolem Flander.

Od začátku se držela v popředí asi osmičlenná skupina jezdců, která neměla šanci na vítězství. To se také potvrdilo okolo 50 kilometru, kdy byla pohlcena.

Při stoupání na Alto de Lezaun za to vzala stáj Movistar, která se podílela i na stahování náskoku uprchlíků a roztrhala celý peloton. Na čele zůstali jen favorité.

Ve stejném stoupání se pokusil o útok Carlos Verona (Mitchelton-Scott), ale jeho pokus nebyl úspěšný.

V kopci na Alto Ibarra nastoupil Robert Power. A vytvořil si několikavteřinový náskok a jako první projel prostorem cíle do dalšího, závěrečného okruhu. Za ním si tempo hlídal především Valverde.

Powerovo sólo skončilo na metě 25 kilometrů před cílem. Následně se pustil do dobrodružství Carlos Betancur (Movistar), za ním se vydal Lilian Calmejane, Andery Amador a Dmitrij Strachov. To už byl signál k větší aktivitě především Carlose Verony.

Nejprve byla pohlcena trojice a následně i vedoucí Betancur. Ve stejný moment zaútočil Valverde, kterého se udržel pouze Verona. Oba si vytvořili dostatečný náskok, který skupina za nimi nemohla stáhnout. Do cíle zbývalo 12 kilometrů.

Když zbývalo do cílové pásky pouze 6 kilometrů, zaútočil Valverde na Veronu, a ten musel kapitulovat. Španělský veterán si tak dojel pro další cennou trofej.

Visegrádská 4 – GP Slovakia

Nejlepší jezdci z krajin Visegrádské 4

První profesionální závod na území Slovenské republiky, zároveň je součástí Slovenského poháru.

Závod se jel z Bratislavy, kde se startovalo poblíž hotelu Holiday Inn a po 159 kilometrech se finišovalo na Slovakiaringu. Profil trati byl rovinatý, ale proti závodění byl ostrý vítr.

Nepříjemné počasí rozdělilo peloton na několik skupinek, přičemž ta vedoucí obsahovala pouze 14 jezdců, kde byli kromě polských jezdců také borci hradeckého Elkovu.

I přes veškerou snahu pronásledovatelů se nepodařilo peloton spojit, takže si to o vítězství rozdala zmíněná 14 jezdců.

Josef Černý rozjel spurt pro Vojtěcha Hačeckého, jenže ten se musel sklonit před uměním vítězného Macieje Paterskeho (Wibatech 7r Fuji), druhého Alana Banaszeka (CCC) a třetího Roka Korošece (My Bike – Stevens).

Hačecký je tak klasifikován jako nejlepší Čech, nejlepším Slovákem je Marek Čanecký (Dukla Banská Bystrica), který dojel na 32. místě se ztrátou 9:22. Nejlepší Maďar – Norbert Abrok – dojel ve stejném čase jako nejlepší slovenský cyklista, jen o pár míst za ním. Nejlepším Polákem je aktuálně Maciej Paterski.

Závody pokračují dalšími závody v České republice a Polsku. Termín konání je 21., resp. 22. dubna 2018. Na našem území se pojede již tradičně v okolí Valtic a závod bude třetím pokračování Českého poháru (tím druhým bude závod v rodišti Jana Bárty – Kyjově).