2160 bodů má své majitele

nabor

„Stará dáma“ na svém startu přivítala celkem 22 týmů. Mezi nimi, mimo plejády největších hvězd profi pelotonu, také kompletní desítku jezdců s největším počtem průběžně získaných bodů UCI v letošní sezoně. Se čtyřmi z nich se už ale hodně drsným způsobem rozloučila.

Tour de France má za sebou blok prvních devíti etap. Nejlépe v nich obstáli: Marcel Kittel (Quick-Step Floors), který vyhrál tři etapy a připsal si 360 bodů. Geraint Thomas (Sky) už bohužel svůj účet nevylepší, vyhraná časovka a čtyři dny ve žlutém dresu mu ale vynesly 220 bodů. Na průběžném třetím místě se stejným počtem bodů umístil Arnaud Démare (FDJ). Ani on už do dalších etap nenastoupí. Oběma se stala osudná královská 9. etapa. Leč vraťme se spolu v čase na začátek, do soboty 1. července.

1. etapa

Úvod Staré dámy obstarala nelítostná, byť relativně krátká časovka na 14 km Düsseldorfem. Průvodní znaky déšť a mokrý asfalt si vyžádaly první oběti. Z dvaceti pádů skončil nejhůř jeden z favoritů na celkové pořadí. Pro Alejandra Valverdeho (Movistar) letošní skvěle zahájená sezona zřejmě skončila. Spadl a nedokončil i Ion Izagirre (Bahrain-Merida). Ve stejné zatáčce jako oni havaroval jeden z etapových favoritů Slovinec Primož Roglič (Team LottoNl-Jumbo). Naštěstí se jeho pád obešel bez následků. Prvních 120 bodů bral nečekaný vítěz Geraint Thomas (Sky). Bylo to jeho vůbec první vítězství na Grand Tour. Pořadí na dalších bodovaných pozicích: Stefan Küng (BMC), Vasil Kiryienka (Sky), zklamaný Tony Martin (Katusha-Alpecin) a Matteo Trentin (Quick-Step Floors).

2. etapa

Krátce po startu druhé etapy Düsseldorf – Lutych odstoupil Luke Durbridge (Orica-Scott), Následky pádu v časovce mu nedovolily pokračovat. Jezdci si na trase užili vodní koupele při +16 °C víc než dostatečně. Cílové město je ale přivítalo suchým povrchem. První spurtérskou bitvu a celkově již 10. etapu na Tour de France vyhrál Marcel Kittel (Quick-Step Floors), za ním prolétli cílem Arnaud Démare (FDJ), André Greipel (Lotto Soudal), Mark Cavendish (Dimension Data) a na pátém bodovaném místě byl Dylan Groenewegen (Team LottoNL-Jumbo). Geraint Thomas udržel žlutý dres a dalších 25 bodů bral i v pondělí.

3. etapa

Třetí den byl ve znamení sluníčka, na belgických a lucemburských silnicích bylo ale větrno. Ani při dojezdu do Francie to nebylo jiné. Přesto, přesně podle očekávání, rozhodl hromadný spurt do kopce. Získal ho pro sebe Peter Sagan (Bora – Hansgrohe), byla to jeho 8. vítězná etapa na Tour de France. Pro jeho tým to bylo již 20. letošní vítězství. Druhý dojel Michael Matthews (Team Sunweb) a připsal si 50 bodů. Třetí byl Dan Martin (Quick-Step Floors). Za ním skončil vedoucí jezdec bodování UCI Greg Van Avermaet (BMC). První pětku doplnil Alberto Bettiol (Cannondale-Drapac). Žlutý dres zůstal v držení Gerainta Thomase.

4. etapa

Přestože třetí etapa končila ve francouzském městečku Longwy, startovalo se v Lucembursku, ve městě Mondorf-les-Bains. Čtvrtá etapa opět přinesla hromadný dojezd poznamenaný dvěma pády. Prvním byl zasažen mj. Geraint Thomas (Sky) i největší favorit etapy Marcel Kittel (Quick-Step Floors). Politování hodný incident v cíli etapy není předmětem tohoto článku. Prvně na Tour de France zvítězil Arnaud Démare (FDJ). Druhý v cíli byl Peter Sagan (Bora – Hansgrohe), posléze diskvalifikovaný. Body si připsali jiní jezdci v pořadí Alexander Kristoff (Katusha – Alpecin), André Greipel (Lotto Soudal). Třetí místo mu vyneslo prvních 25 bodů. Čtvrtý Nacer Bouhanni (Cofidis) bral 15 bodů a dostalo se i na dalšího Francouze Adriena Pettita (Direct Énergie). Mark Cavendish skončil v nemocnici se zlomeninou lopatky. Majitel žlutého trikotu vyvázl bez zranění a vezl ho již čtvrtý den. V hektickém dění dojezdu se z komentářů poněkud vytratilo pěkné 10. místo Zdeňka Štybara.

5. etapa

Pátá etapa končila horským dojezdem 1. kategorie na „Planinu krásných dívek“ v pohoří Vogézy. Klasický průběh, se silně obsazeným únikem a bitvou v závěrečném stoupání, nebyl naštěstí pokažen žádným incidentem. Etapu pro sebe razantním nástupem 2,5 km před cílem rozhodl Fabio Aru (Astana), další místa na bedně brali Daniel Martin (Quick-Step Floors) a Chris Froome (Sky). Ten svým výkonem vysvlékl ze žlutého dresu stájového kolegu Gerainta Thomase. Pomyslná bramborová medaile zbyla na Richie Porta (BMC). Pět bodů za páté místo bral další z favoritů „Staré dámy“ Romain Bardet (AG2R). Ta předvedla, že má i přívětivou tvář.

6. etapa

Totéž platilo, nebýt 30 °C, v 6. etapě. Mírně zvlněná trasa byla určená spurtérům. Ti nezaváhali. A v pořadí Marcel Kittel, Arnaud Démare, André Greipel, Alexander Kristoff a Nacer Bouhanni prolétli, tentokrát bez problémů, cílem. Vítěz dorovnal své skóre na „Staré dámě“ s André Greipelem na 11:11. Ten zatím dojel letos „jen“ třikrát třetí.  Tým Bory se odvolal k arbitrážnímu řízení. Sportovní arbitrážní soud v Lausanne to ale obratem zamítnul! Na své sté profi vítězství si bude muset velmi tvrdě potrestaný Peter Sagan nějaký čas ještě počkat!

7. etapa

Chris Froome držel žlutý dres i v páteční 7. etapě. Také ta byla určená pro spurtéry a bitva o zelený dres měla další, již 5. kolo. Celkem jich pořadatelé spurtérům připravili během Tour de France devět. Rovný pětikilometrový dojezd stejně jako ve čtvrtek prokázal, že v absolutním zrychlení je Marcel Kittel nejlepší. O porážce Edvalda Boassona Hagena (Dimension Data) rozhodlo několik milimetrů a cílová fotografie. Třetí místo si vybojoval Michael Matthews, čtvrtý byl Alexander Kristoff a pátý John Degenkolb (Trek Segafredo), přestože ve čtvrté etapě spadl a poranil si rameno. Tým Sky svou největší hvězdu do cíle dovezl bezpečně a lídr průběžného pořadí se nezměnil. K převlékání dresu ale došlo. Zelená německému „tryskáči“ sluší. Vítěz 7. etapy v něm vydržel do prvního volného dne. Zároveň svým 12. vítězstvím na Tour de France vyrovnal letitý rekord Erika Zabela.

8. etapa

Vítězství si v kopcovité sobotní etapě pro sebe doslova vydřel mladý Francouz Lilian Calmejane (ročník 1992). Za životní výkon na své první Tour de France v barvách druhodivizního týmu Direct Énergie získal navíc na jeden den puntíkatý trikot a titul bojovník etapy. Víc než zaslouženě! Pořadí na dalších bodovaných místech Robert Gesink (LotttoNL-Jumbo), Guillaume Martin (Wanty-Groupe Gobert), Nicolas Roche (BMC) a náš Roman Kreuziger (Orica-Scott). V dresu lídra jel již třetí den Chris Froome.

9. etapa

Neděle obvykle bývá dnem odpočinku, 9. července tomu bylo právě naopak. Královská etapa se sedmi horskými prémiemi byla víc než dramatická. Nestačil na ni Arnaud Démare ani Juraj Sagan. Pády vyřadily Roberta Gesinka, Richie Porta, Gerainta Thomase. Vzdal i Matteo Trentin (Quick-Step Floors). Pád se nevyhnul ani jeho kolegovi Danielu Martinovi a ze stejných důvodů s velkou ztrátou dojel Rafał Majka (Bora – Hansgrohe). Nesmírně těžká, navíc mokrá etapa vystavila stop celkem tuctu závodníků. O velmi nečekaném vítězi z Kolumbie Rigoberto Uránovi rozhodla, na úkor Warrena Barguila (Team Sunweb), opět cílová fotografie. Svou vedoucí pozici si upevnil třetím místem Chris Froome, čtvrtý dojel Romain Bardet (AG2R) a pátý Fabio Aru.

Dobře si v první části Tour de France vedli reprezentanti České republiky. Roman Kreuziger je 25. a Ondřej Cink (Bahrain Merida) 52., tzn. jsou průběžně na bodovaných pozicích. Zdeňku Štybarovi patří 82. místo. Po dnu volna a leteckém přesunu nelítostná bitva o zelený dres pokračuje dalším kolem v Gaskoňsku, rovinatou 10. etapou z Périgueux do Bergeracu. Pak čekají Pyreneje…!. Souhrnem si příštích šest etap připomeneme opět během dne volna v pondělí 17. 7. 2017.

Dodatek – dnes v 18,00 odstoupil polský jezdec Rafal Majka. Důvodem jsou četná zranění z 9. etapy.

Průběžná tabulka Tour de France  Bodování WT UCI 1.7 – 9.7.2017.
bodový zisk po 9. etapách
Pořadí Jméno Tým Body
1. Marcel Kittel Quick – Step Floors 360
2. Geraint Thomas Sky 220
3. Arnaud Demare FDJ 220
4. Chris Froome Sky 175
5. Fabio Aru Astana 125
6.- 8. Lilian Calmejane Direct Energie 120
6.- 8. Peter Sagan Bora – Hansgrohe 120
6.- 8. Rigoberto Urán Cannondale-Drapac 120
9.- 10. André Greipel Lotto-Soudal 75
9.- 10. Michael Matthews Team Sunweb 75