Týden v cyklistice 20/2018

nabor

Hlavní událostí předchozího týdne byl druhý týden Gira. Jak se ukázalo, tak nejsilnější nohy měl lídr stáje Michelton-Scott Simon Yates. V Kalifornii ukázal svoji sílu mladičký Kolumbijec Egan Bernal (Team Sky).

Druhý týden Giro d’Italia

Simon Yates

Druhý týden Gira byl ve znamení krále Yatese. Britský jezdec v důležitých pasážích najížděl cenné sekundy na své pronásledovatele, zejména na Toma Dumoulina. Na Holanďana potřeboval najet dostatečný náskok, aby se v úterní časovce nemusel příliš bát o svoji pozici.

Zaútočil nejen v Osimu, ale i na Monte Zoncolanu, kde předvedl zmrtvýchvstání Chris Froome. Jeho úžasný útok přibližně 4 kilometry před koncem v prudkém stoupání předznamenal jeho skvělé představení.

Bohužel to bylo ze strany Frooma vše. V další etapě z Tolmezza do Sappady dostal další příděl v podobě minuty a půl. To Yates útočil, jak mohl. Nakonec byl v cíli o 41 sekund dříve než pronásledovatelé v čele s Dumoulinem, který s tratí chvílemi bojoval.

Simon Yates má náskok před parádní disciplinou Toma Dumoulina 2:11. Bude to stačit? Možná bude, možná ne. Vše uvidíme v úterý 22. května 2018.

Elia Viviani dvěma výpadky zdramatizoval souboj o Maglia Ciclamino. Ovšem ve 13. etapě svého hlavního soupeře Sama Bennetta porazil a dres poveze i v závěrečném týdnu. Rozdíl mezi oběma jezdci činí 40 bodů.

Simon Yates díky svým vítězství především na Zoncolanu vlastní i Maglia Azzurra, druhým je člen stáje Bardiani-CSF Giulio Ciccone. Třetí se stále drží Esteban Chaves, který v první etapě po dni volna (10. etapa) nabral 25 minutové manko.

Nejlepším jezdcem je Miguel Angel Lopez, jenž před Richardem Carapezem vede o 20 sekund. Kolumbijský cyklista ve službách stáje Astana přeskočil Ekvádorce Carapaze při výstupu na pověstný Monte Zoncolan.

Mezi Čechy je nejlepším jezdcem Jan Hirt z Astany na 39. místě. Patnáctou etapu pojal Roman Kreuziger (celkově 49.) volně a dojel v gruppettu společně se Zdeňkem Štybarem (celkově 88.).

Kolem Kalifornie

Pódium na závodu Kolem Kalifornie – vítěz Egan Bernal

Závodníci, kteří se vesměs ukáží na Tour de France, ladili formu za Atlantickým oceánem, ve Spojených státech, resp. v jeho státě Kalifornia.

Ve velmi dobrém světle se ukázal mladičký Kolumbijec Egan Bernal, jenž by na Tour mohl útočit i na bílý trikot pro nejlepšího jezdce do 25 let.

Člen stáje Sky o sobě dal vědět již ve druhé etapě, kdy při stoupání na Gilbratar Road předčil i Rafala Majku z Bory. Jeho pouť ve žlutém se zastavila po 4. etapě, kdy podlehl v časovce domácímu Tejayi Van Garderenovi. Jenže pak přišla šestá – královská – etapa a žlutý dres byl zpět. Na okruzích v ulicích Sacramenta už nebylo problém jej udržet.

Mezi spurtéry vládl překvapivě Fernando Gaviria, který vyhrál 3 ze sedmi možných etap. Druhý mezi spurtéry byl Australan Caleb Ewan, trojnásobný mistr světa Peter Sagan byl až čtvrtý (třetí místo díky dvěma vítězstvím obsadil Egan Bernal).

Okolo Norska

Eduard Prades

Pětidenní klání v okolí Osla s cílem v Lillehammeru, kde se v roce 1994 konaly olympijské hry, to je ve zkratce závod Kolem Norska. Vítězství přijel obhajovat Edvald Boasson Hagen, ale příliš se mu nedařilo.

V prvních 4 etapách prohrával především s Dylanem Groenewegenem (Team LottoNL – Jumbo). V závěrečné etapě, kterou lze považovat za královskou, zvítězil Dán Alexander Kamp, v závěsu mu dojel Eduard Prades (Euskadi – Murias), který díky předchozím výsledkům oblékl žlutý dres pro celkového vítěze.

Druhý byl v celkové klasifikaci Kamp, až třetí byl Boasson Hagen.

V pelotonu byli i tři čeští závodníci (Michal Schlegel, František Sisr – CCC, Daniel Turek – Israel Cycling Acamedy), ale žádný z nich nespatřil v Lillehammeru cílovou pásku.

Kolem Kalifornie – ženy

Ženské pódium na závodu Kolem Kalifornie

Ženy měly na programu pouze tři etapy, z nichž dvě byly rovinatého charakteru, třetí (v pořadí druhá) měla profil kopcovitý a zde se mělo rozhodovat o prvenství.

A jak se ukázalo byla to právě etapa v okolí jezera Tahoe, která rozhodla o konečném pořadí. V této etapě kralovala domácí Katie Hallová, která o 25 sekund porazila svoji krajanku Tayler Wilesovou. O minutu zpět byla polská závodnice Katarzyna Niewiadomová.

Toto pódium se nezměnilo ani po okruzích v Sacramentu, kde dojížděl celý peloton pohromadě a v níž zvítězila Kubánka ve službách ženského týmu Astana Arlenis Sierrová.

Tour de l’Ain

Jubilejní třicátý ročník vyhrál Arthur Vichot z Groupama – FDJ. Jeho cesta na vrchol byla trnitá. V první rovinaté etapě ještě své umění neukázal. Ve druhé etapě již vystrčil růžky, byť dojel třetí (druhý byl Javier Moreno). Původně vítězný Nicolas Edet (Cofidis) dostal trestné vteřiny za špatný průjezd kruhového objezdu a spadl v klasifikaci až na páté místo.

V závěrečné etapě už byl Vichot pánem. Musel tedy bojovat o vítězství s Nansem Petersem z AG2R, ale etapový vavřín uhájil a tím získal i trikot celkového vítěze.

Druhý v celkovém pořadí byl klasifikován smolař Edet, třetí pak Estonec Rein Taaramäe.

A Travers Les Hauts De France – Trophee Paris-Arras Tour

Josef Černý byl celkově druhý

Třídenní etapový závod, který vznikl z původního závodu Paříž – Arras, kterého se zúčastnil i tým hradeckého Elkovu.

První etapa byla stvořená pro spurtéry. Zatímco v Polsku se Aloisi Kaňovskému dařilo, zde byl klasifikován až na pátém místě. V závěrečném klání si dokonce o pět příček pohoršil. Tyhle etapy však nebyly ty, které by rozhodly o konečném pořadí.

Druhá etapa startovala v Lensu a končila po téměř 190 kilometrech v Liévinu. Ve svém profilu měla 5 vrchařských prémií.

V závěrečné vrchařské prémii odjel Rakušan Stephan Rabitsch (Team Felbermayr – Simplon Wels). Ostatní soupeři se snažili o to se k němu dorazit, ale povedlo se to pouze Josefu Černému trpělivou a konstantní jízdou.

Ve stoupání do cíle se Černý držel za svým rakouským protivníkem a nebyl schopný jej jakkoliv atakovat. I tak druhé místo bylo dobrým příslibem do závěrečné etapy. V té nakonec oba sokové své pozice uhájili.

Třetí v celkové klasifikaci byl Jannik Steimle (Team Vorarlberg Santic).