Týden v cyklistice 19/2018

nabor

První týden Gira skončil vedením Simona Yatese. V dobrém světle se předvedl i Thibaut Pinot a stájový kolega Yatese Esteban Chaves.  Za zmínku stojí také velká dominance Elkovu na domácím poháru v Rokycanech.

Giro d’Italia

Simon Yates

První týden začal trojbojem na Sicilii a končil výstupem na Etnu. A právě po této etapě se převlékal růžový trikot. Jeho držitelem se stal Simon Yates z Mitchelton-Scott, když na Etně byl jako druhý za svým stájovým kolegou Chavesem.

Během dalších tří etap svůj náskok na své soupeře ještě navýšil. Především výstup Gran Sasso mu umožnil začít druhý týden v Maglia Rosa.

Nejlepším jezdcem do 25 let je aktuálně Richard Carapaz, který se ukázal v 8. etapě, kdy vyrazil přibližně 2 kilometry před cílem a zvítězil. Nutno dodat, že to mu jeho výkon ztěžoval i mohutný déšť.

Maglia Ciclamino zůstal v držení Elii Vivianiho, i když jediný spurt v tomto týdnu vyhrál jeden z jeho největších konkurentů Ir Sam Bennett.

Maglia Azzurra je v držení vedoucího muže Simona Yatese, který získal 55 bodů. Po dni volna jej poveze jeho stájový kolega Esteban Chaves, který získal o 8 bodů méně.

Nejlepší z Čechů je po devíti etapách 35. Roman Kreuziger, který ztratil na svého kolegu Yatese zatím 17:48. Jan Hirt z Astany je celkově na 52. příčce, jeho ztráta je víc než půlhodiny. Zdeněk Štybar je na konci první stovky (99. místo), když ztratil na vedoucího muže přes 70 minut.

4 Jours de Dunkerque

Dimitri Claeys

Závod, který měl celkem 6 etap, zvládl nejlépe Belgičan Dimitri Claeys z Cofidisu. O jedinou sekundu zůstal v celkovém pořadí zpět André Greipel.

Vedení Belgičana se nerodilo jednoduše. Ještě po čtvrté etapě to vypadlo, že by se mohl o vítězství poprat Bryan Coquard. Pátá etapa jeho snažení ukončila, ztratil na vítězného Greipela přes 12 minut a do závěrečné etapy ani nenastoupil.

Právě pátá etapa a přesněji druhé místo v ní katapultovalo do čela právě Claeye, který měl náskok na Němce Greipela 2 sekundy. Člen stáje Lotto-Soudal vyhrál jednu ze třech spurterských prémií a získal bonusovou vteřinu, což na vítězství nestačilo.

Visegrádská 4 – Maďarsko

Pódium na V4 v Maďarsku

Závěrečné dějství v rámci Visegrádu se uskutečnilo v sobotu v Maďarsku. Matěj Zahálka mohl v případě dobrého výsledku pomýšlet na celkové prvenství, ale měl více než zdatného soupeře v podobě Roka Korošece, se kterým měl téměř podobnou výchozí pozici.

Závod vyhrál český závodník ve službách polské stáje CCC Sprandi Polkowice František Sisr. Na druhém místě se umístil jeho stájový kolega Patryk Stosz. Třetí Rok Koročec a čtvrtý Matěj Zahálka. A právě tohle pořadí určilo, že celkovým vítězem se stal slovinský cyklista.

Český pohár – Rokycany

Vítězná trojice v Rokycanech

V úterním závodě hradecký Elkov Author doslova deklasoval celý peloton. Ze 113 startujících na tradičním okruhu v Těškově (délka 162 km) jich dorazilo do cíle pouhých 18. Z toho plných 11 bylo právě z hradeckého týmu.

Prvenství si připsal Jan Rajchart. Druhý byl Matěj Zahálka, třetí pak jeho stájový kolega Michael Kukrle. Prvním nehradeckým závodníkem byl klasifikován na osmém místě Petr Hampl z Favoritu Brno.

CCC Tour – Grody Piastowskie

Prestižního závodu v Polsku pod patronací týmu CCC Sprandi Polkowice se zúčastnili nejenom cyklisté hradeckého Elkovu, který přivezl poměrně silnou sestavu, ale i cyklisté Dukly a Sparty Praha.

Odpolední, druhá etapa, skončila hromadným spurtem a v něm nemohl kralovat nikdo jiný než Alois Kaňkovský.

Závod nakonec ovládl Lukasz Owsian z CCC, který vyhrál třetí královskou etapu, a ve čtvrté hromadné si už vedení vzít nenechal.

Celkově na druhém místě skončil Josef Černý, který byl v královské etapě čtvrtý a v té závěrečné pátý. Třetí skončil Jan Tratnik, který udržel náskok před čtvrtým Bártou.