Týden v cyklistice 18/2018

nabor

Izraelským intermezzem začalo italské Giro d’Italia, první Grand Tour sezóny. Mimo to se v jel závod v Německu, Yorkshiru a v dobrém světle se předvedl i Alois Kaňkovský, který vyhrál dvě „jednorázovky“ v Polsku.

Izraelský týden na Giru

Elia Viviani

Pořadatelům první letošní Grand Tour se splnil sen. Tím bylo uspořádat závod mimo evropský kontinent. To se jim podařilo a 101. ročník slavného závodu odstartoval 4. května v Jeruzalémě časovkou jednotlivců.

Tom Dumoulin dlouho zvažoval obhajobu trikotu, nakonec se na start postavil a po první etapě bral vítězství, když porazil dalšího výborného časovkáře Rohana Dennise o pouhé dvě sekundy, přičemž Australan čekal na svého přemožitele v cíli přes dvě hodiny.

Další dvě etapy na území Izraele byly určené výhradně pro spurtéry a také s tím peloton tak naložil. Obě etapy vyhrál fenomén ze stáje Quick-Step Elia Viviani, který do Itálie poveze i fialový dres pro nejlepšího spurtera.

Růžový dres na Sicílii, kde bude závod pokračovat po dni volna, poveze Rohan Dennis, který se do čela dostal po druhé etapě, když vyhrál druhou rychlostní prémii a připsal si bonusové vteřiny.

Maglia Azzurra patří Enricu Barbinovi z Bardiani CSF.

Nejlepším jezdcem do pětadvaceti let je další borec Quick-Stepu Maximilian Schachmann.

Eschborn-Frankfurt

Alexander Kristoff přijel obhajovat trojnásobné vítězství na tomto podniku. V závěrečném spurtu se utkal o vítězství s jeho největším konkurentrem Michaelem Matthewsem, a dokázal jej o centimetry předčit. Závod tak vyhrál počtvrté v řadě.

Okolo Yorkshiru

Greg van Avermaet vyhrál závod Okolo Yorkshiru

Vítězem čtyřdenního klání v největším a nejznámějším anglickém hrabství se stal Belgičan Greg van Avermaet, který rozhodl o svém triumfu v poslední etapě, která měla cíl Leedsu. Po třetí etapě figuroval v čele překvapivě Dán Magnus Cort Nielsen z Astany.

V závěrečné etapě sice vyhrál Francouz Stephane Rossetto, který strávil celý den v úniku. Za nimi se snažila skupina okolo van Avermaeta, ale borce Cofidisu, na rozdíl od jeho parťáků, nedostihla. Van Avermaet dovedl skupinu do cíle se 34 sekundami ztráty, To však stačilo, aby se Belgičan vyšvihl do čela, neboť Cort Nielsen ztratil přes dvě minuty.

Kaňkovský řádil v Polsku

Alois Kaňkovský ukázal, že je prvotřídním spurtérem. Nejprve ukázal v nabité konkurenci borců CCC Sprandi Polkowice své rychlé nohy a 30. Memoriál Andrzeja Trochanowskiego vyhrál. Jako první to dokázal potřetí v kariéře, navíc všechny výhry vybojoval v řadě.

Dalším podnikem, kde se hradecký Elkov představil byl Memoriál Romana Sieminskiego. Borci CCC se v závěru snažili rozhodnout závod pro sebe, ale Alois Kaňkovský opět rozjel své nohy tak rychle, že zbytek startovního pole pouze sledoval, jak v cíli zvedá ruce na znamení vítězství.