Týden v cyklistice 16/2018

nabor

Šestnáctý týden roku 2018 byl ve znamení dvou jarních klasik – Valónský šíp a především velmi dlouhý 104. ročník monumentu Lutych – Bastogne – Lutych. V přípravě na Giro d’Italia se výborně předvedla stáj Astana a mnohé další. Pojďme se na to společně podívat.

Valónský šíp

Alejandro Valverde se snažil o páté vítězství v řadě, ale tentokrát se musel sklonit před uměním Juliana Alaphilippa, který si načasoval útok při stoupání na Mur de Huy.

Čtvrtým místem potvrdil výbornou formu Roman Kreuziger, kterému Mur de Huy nevyhovuje, ale podle jeho slov měl dobré nohy, a toto umístění je jeho nejlepším na Valónském šípu.

Valónský šíp – ženy

Anna van der Breggenová vahrála ženský Valónský šíp.

Anna van der Breggenová ukázala, že na téměř 119 kilometrech nenašla již čtvrtý rok za sebou přemožitelku. Rozhodovalo se až v závěrečném spurtu, kde Megan Guarnierová rozjela slibně spurt právě pro svoji „šéfku“ van der Breggenovou. Holanďanka vystřelila vpřed a 150 metrů před cílem měla několikametrový náskok, který uhájila až do cíle. Druhá byla Jihoafričanka Ashleigh Moolmanová, třetí pak Guarnierová.

Lutych – Bastogne – Lutych

Bob Jungels v cíli Lutych - Bastogne - Lutych 2018

Bob Jungels je překvapivým vítězem 104. ročníku tohoto monumentu. Na své vítězství si zadělal solovým úunikem přibližně 20 kilometrů před cílem. Za lucemburským cyklistou se vytvořila silná skupina pronásledovatelů, ale jeho náskok se místy vyšplhal k 50 sekundám, což se nakonec ukázalo jako rozhodující.Ö druhé místo si to v závěru rozdali Woods s Bardetem, kteří zaútočili ze skupiny přibližně 2,5 kilometru před cílem. Úspěšnější byl kanadský cyklista.

Ve skupině dospurtoval nejlépe Jungelsův týmový kolega Julian Alaphilippe. Roman Kreuziger byl klasifikován na osmé příčce.

Lutych – Bastogne – Lutych – ženy

Úžasná forma Anny van der Breggenové

Anna van der Breggenová dostala šanci ohájit vítězství i na této trati. Zatímco muži již na monumentu závodili po stočtvrté, tak ženy zahájily tradici teprve v loňském roce.

Znovu neměla příliš vážné soupeřky, v podstatě se startovní listina shodovala s tou z Valónského šípu.

Van der Breggenová zaútočila v závěrečném stoupání na Saint-Nicolas. Vytvořila si nadějný náskok, který si dovezla až do cíle. Za ní finišovala dvojice z Michelton-Scott Amanda Sprattová a Annemiek van Vleutenová.

Tour of the Alps

Celkový vítěz Okolo Alp Thibaut Pinot

Závod Okolo Alp se „zvrhnul“ v takové malé mistrovství Astany. Tři z pěti etap vyhráli její borci. A ukázal se i náš Jan Hirt, který byl v závěrečné etapě na třetím místě.Celkově závod ovládl Thibaut Pinot, který nadělil druhému Domenicu Pozzovivovi a třetímu Migualeu Angelu Lopezovi patnáct vteřin.

Jan Hirt byl klasifikován celkově na desátém místě. Ve výborném světle se předvedl také Michal Schlegel, který byl celkově patnáctý, a to i přesto, že nebyl určen jako lídr. Daniel Turek byl s téměř hodinovým zpožděním klasifikován na 70. příčce. O patnáct příček níže se umístil Schlegelův „parťák“ František Sisr.

Okolo Chorvatska

Konstantn Sivcov si dojel pro celkové vítězství na závodě Okolo Chorvatska

Zatímco si velké hvězdy připravovaly na Giro v Alpách, popř. na monumentech, tak zbytek World Tour týmů se sjelo do Chorvatska.

Závod v Chorvatsku se konal teprve počtvrté a po Macieji Paterskim, Matiji Kvasinovi a Vincenzu Nibalim ho letos vyhrál Bělorus Konstantin Sivcov.

Člen stáje Bahrain Merida se dostal do vedení v celkové klasifikaci ve třetí, královské etapě, kdy se stoupalo 25 km na Sveti Jure, nejvyšší vrchol pohoří Biokovo.

Druhý, jak ve třetí etapě, tak i celkově dojel nestárnoucí, sedmatřicetiletý Pieter Weening ze stáje Roompot – Nederlandse Loterij. Třetí místo si vybojoval stájový kolega Jana Hirta z Astany Jevgenij Gidich.

Visegrádská čtyřka – Valtice

Alois Kaňovský vyhrál třetí závod Českého poháru

Valtický závod je nejen součástí Českého poháru, ale i součástí série závodu, který se jede u nás, na Slovensku, Polsku a v Maďarsku.

Druhé pokračování Visegrádu nepřineslo žádné překvapení. Vše si pohlídali jezdci hradeckého Elkovu, i když to tentokrát měli o dost ztížené.

V závěrečném kole nastoupil Maciej Paterski, kterého se zachytil Alois Kaňovský. Oba se vyvezli na závěrečné stoupání, a protože je nikdo nestíhal, tak si to oba borci rozdali o vítězství. Šťastnější byl Kaňkovský.

O šest sekund později dojela skupina s Rokem Korošecem, ve které byl i Matěj Zahálka (4.) či Jan Bárta (14.).

Visegrádská čtyřka – Polsko

Maciej Paterski vyhrál třetí závod Visegrádské 4

Třetí díl čtyřdílného seriálu Visegrádské čtyřky se uskutečnil den po Valticích v Polsku. Stejně jako o den dříve se jen zúčastnili borci nejen Elkovu, ale i dalších českých týmů.

Rozhodovalo se až v závěrečném spurtu, ve kterém si nejlépe vedl Maciej Paterski, který dokázal předčit Vojtěcha Hačeckého. Třetí byl další Polák Eryk Laton z Teamu Hurom.

Na závěr dvě špatné zprávy. V Belgii zemřel ve spánku mladý cyklista Jeroen Goeleven. Bylo mu 25 let. Den na to, 19. 4., srazilo rakouského cyklistu Marco Hallera při treninku auto. Utrpěl vážné zranění kolena, předpokládaná doba léčení má být několik měsíců