Týden v cyklistice 15/2018

nabor

Hlavním závodem patnáctého týdne roku 2018 byl Amstel Gold Race, který překvapivě ovládl Michael Valgren z Astany, na Romana Kreuzigera zbylo „pouze“ druhé místo, když na vítěze nestačil v závěrečném spurtu. Co se ještě stalo?

De Brabantse Pijl

Před statrem tohoto závodu byla uctěna památka tragicky zesnulého Michaela Goolaertse, jenž měl během „Pekla severu“ zástavu srdce, na jehož následky zemřel.

Závod nakonec vyhrál neuvěřitelným způsobem Tim Wellens, který nejprve vystřelil ze pelotonu přibližně 12 kilometrů před cílem, ale na to stihli jeho supeři zareagovat. O 9 kilometrů později přišel další jeho nástup, na který již soupeři nenašli odpověď.

De Brabantse Pijl – ženy

Marta Bastianelliová vyhrála ženskou část Brabantského šípu

První ročník, ve kterém se utkaly o vítězství i cyklistky, dokázala v hromadném spurtu rozhodnout ve svůj prospěch Italka Marta Bastianelliová. Za ní zůstala Leah Kirchmannová z týmu Sunweb. Třetí místo obsadila trojnásobná světová šampionka Marianne Vosová. Až čtvrté místo zbylo na letošní suverénku belgickou spurtérku Jolien D’hooreová.

Amstel Gold Race Woman

Chantal Blaaková v duhovém trikotu

Chantal Blaaková (Boels Dolmans Cyclingteam) se konečně dočkala vítězství. Navíc se tak stalo na domácí trati. Úřadující mistryně světa rozhodla o svém vítězství až v závěrečném spurtu tří vedoucích závodnic, které se odpoutaly při posledním stoupání na Cauberg od skupiny favoritek.

Holanďanka začala spurtovat až jako druhá, když se za ní zvedla Lucinda Brandová, ale ta už neměla nohy na závěrečný nápor, třetí místem začala výbornou neděli Amanda Sprattová z ženské části stáje Mitchelton Scott.

Blaaková se navíc vítězstvím vyhoupla do čela bodování v rámci UCI Women’s World Tour.

Amstel Gold Race

Michael Valgren poráží Romana Kreuzigera a vítězí na Amstel Gold Race 2018

Dříve dva parťáci v Tinkoffu, kteří si navzájem na podobných závodech pomáhali. Teď dva nesmiřitelní soupeři. O kom je řeč? O Michalu Valgrenovi (Astana) a Romanu Kreuzigerovi (Mitchelton Scott), kteří si to rozdali o vítězství v závěrečném spurtu. Roman rozjel spurt dobře, ale nakonec se musel sklonil před uměním dánského protivníka.

Chvíli to vypadalo, že by se do jejich souboje mohl přidat ještě Enrico Gasparotto z Bahrainu, ale započatý spurt obou borců zhatil jeho plán. O čtvrté místo svedl úspěšný souboj Peter Sagan s Alejandrem Valverdem.

Tour du Loir et Cher

Alois Kaňkovský Tour du Loir et Cher

Závod ve Francii sice vyhrál Dán Asbjørn Kragh Andersen, ale neztratila se ani výprava z Hradce Králové.

Od počátku na sebe upozorňoval Alois Kaňovský, který zahájil závod osmým místem. Nejúspěšnější byl při druhé etapě, kterou vyhrál. Jeho parťák Josef Černý se prokousával průběžným pořadím vzhůru, až zakončil své účinkování vynikajícím třetím místem.

Kyjov

Matěj Zahálka vítězí na Kyjovských okruzích

Na okruzích Věteřov – Sobůlky – Strážovice zcela dominovala stáj hradeckého Elkovu, když se jeho čtyři borci vypracovali dostatečný náskok, aby si to rozdali v závěrečném spurtu. V něm měl nejvíce sil Matěj Zahálka, druhý skončil Jakub Otruba, který byl nejlepším jezdcem do 23 let. Závodu se zúčastnil také Jaroslav Kulhavý.

Zajímavosti

Tým Bora-hansgrohe oznámil, že Bora jako hlavní sponzor zůstává až do roku 2021.

Na Tour of the Alps se chystají  čtyři velikáni a kvarteto českých jezdců. Jako prověrku na Giro tento závod Okolo Alp bere Chris Froome, Fabio Aru, Thibaut Pinot a Miguel Angel Lopez. Z českých borců se představí vedle Jana Hirta, který bude výrazným pomocníkem právě Lopeze i Michal Schlegel s Františkem Sisrem z polské stáje CCC Sprandi Polkowice. Posledním členem do party je Daniel Turek, jemuž zřejmě půjde o to, aby se dostal do nominace na Giro, protože tu ještě nemá zcela jistou.