Peloton Tour de France míří na třídu Champs-Élysées

nabor

Tour de France 2018 se chýlí ke svému konci. Nositelé všech trikotů jsou již známi a přichází čas oslav. Ty však ještě v průběhu 21. etapy, na osmi pařížských okruzích o délce 6,8 kilometrů, na chvíli zase ustanou při nejprestižnějším každoročním spurterském klání na poli silniční cyklistiky.

Houilles. Tak se letos jmenuje startovní město etapy, jež je v jistém smyslu na Tour de France královnou; jedinou stálicí ve stále se měnicím itineráři. Začínat může kdekoli v dosahu francouzského hlavního města, končí vždy na stejném místě a téměř vždy spurtem hlavního pole. Třicetitisícové Houilles etapu Tour dosud nikdy nehostilo. Velká cyklistická událost se tu odehrála před pěti lety, kdy sem zavítal prolog Paris – Nice, v němž se z výhry radoval Damien Gaudin. Francouzský útočník, který jen tři individuální etapy dokončil v první stovce, zato byl mezi osmi nominovanými na bojovníka Tour, se vrací na místo činu.

Vše důležité se odehraje přímo v Paříži. Ani nebesa průběh etapy nijak neovlivní, srážky jsou vyloučeny. 54,5 km od cíle se poprvé projede cílovou páskou a pak zřejmě přijdou první nástupy. Pojede se jako vždy na náměstí Charlese de Gaulla s jeho Vítězným obloukem, druhým nejvyšším na světě. Odtud k Louvru i s jeho skleněnou pyramidou, přistavěnou roku 1989 na návrh Ieoh Ming Peie. Tady přijde druhá z otoček o 180 stupňů a něco přes kilometr na Champs-Élysées.

21. etapa profil Tour de France 2018

Je tak trochu jedno, kdo vyhrál předešlé spurterské etapy. Otázku, zda vyhrát raději dvakrát před Paříží, nebo jednou v ní, by asi většina spurterů zodpověděla ve prospěch metropole. Prestiž etapy však vyvažuje její vrtkavost. Stačí jeden defekt. Nohy unavené z Pyrenejí. Potlučené tělo z pádu. Odstoupení klíčových členů vlaku nebo samotné týmové jedničky. A jste bez šance.

Démare i Kristoff jsou v rámci mezí fit a jejich týmy jedou komplet. I Bora jede v osmi, ač Sagan úplně fit rozhodně není. Slovák ještě nikdy nedosáhl na 500 zelených bodů. Pomůže (např.) být čtvrtý na prémii 40 km od cíle a třetí v cíli. Dále hrají – možná v hlavní roli: Laporte, Degenkolb, Cort Nielsen, Boasson Hagen, Colbrelli, Richeze, Arndt, Van Avermaet, Dupont, Pasqualon, Smith, Boudat, de Buyst, Vanmarcke, Impey.

Dvacátá první etapa Tour de France 2018 začíná v 16:15 (nultý kilometr v 16:20). Její tempo bývá značně asymetrické, nicméně v centru Paříže peloton zřejmě nebude před šestou. Sprint přijde krátce po třetím průjezdu cílovou rovinkou, snad kolem půl sedmé. Dojezd odhadován na 19:09.

Tipněte si vítěze etapy v soutěži na našem Facebooku nebo pošlete SMS ve tvaru

  • WT mezera 21 mezera TŘI JMÉNA NEBO ČÍSLA JEZDCŮ mezera VAŠE JMÉNO
  • Startovní listina Tour de France
  • Vše pošlete na číslo +420 733 676 633 . Cena dle tarifu operátora.