Sedmá etapa Gira vrátí do hry spurtery

nabor

Italská pevnina čekala na peloton Giro d’Italia 2018 týden od startu závodu a teď si bude moci užít zbylých 15 etap. První z nich měří 159 kilometrů, vede z Pizzo do Praia a Mare a jejím hlavním favoritem je Elia Viviani.

7. etapa profil Giro dItalia 2018Pokud jste někdy jedli italský dezert tartufo, kouli zmrzliny s polevou a případně ještě náplní, možná vás napadlo, že by mohla pocházet z horké špičky italské „boty“. Konkrétně tartufo (italsky „lanýž“) vymysleli v Pizzo, dnešním ani ne desetitisícovém startovním městečku. Cyklisté budou lahůdku muset po cestě na samý sever Kalábrie, do Praia a Mare, oželet a v nepříliš parném počasí zadoufají, že je nezasáhne il temporale. Jak můžete vidět, slovu „bouřka“ je v italštině přiřazen mužský rod.

Poslední kilometry 7. etapy Giro d'Italia 2018Pokud ani on(a) ani vítr nezasáhne, bude to u Tyrhénského moře klidný den a vůbec první hromadná etapa Gira bez jediné vrchařské prémie. Profil je mnohem snazší než před dvěma lety (a dnem k tomu). Tehdy slavil Ulissi. Dnes spurteři musí přežít jen stoupání na metu 15 km (4 km, 3,5 %) a pasáž mezi 9 a 4,5 kilometry do cíle. Tři tunely a ostrá zatáčka v nejprudší fázi klesání. Na cílové rovině dlouhé bezmála dva kilometry už vyhraje prostě ten s nejlepšíma nohama a vlakem.

Čtyři z pěti Italů věří, že to bude Elia Viviani. Toť můj kvalifikovaný odhad. Valná většina zbytku pak sází na Modola, Mareczka, Bonifazia nebo snad Bellettiho se Sbaraglim. Nicméně je tu i Sam Bennett, Danny van Poppel, Jens Debusschere, Baptiste Planckaert… A to jsou solidní vyzyvatelé.

Černými koni jména stále podobná: Gibbons, Venturini, Drucker, Pedersen. Přidejme snad jezdce schopné rozpálit to z kopce, k nimž se řadí Tony Martin.

Sedmá etapa Giro d’Italia 2018 začíná ve 13:25 (nultý kilometr ve 13:30). Kamery budou mapovat dění od samého počátku. Střední odhad dojezdu? Tentokrát 17:12.

Tipněte si vítěze dnešní etapy v soutěži na našem Facebooku!