Týden v cyklistice 24/2018

nabor

Týden ve znamení příprav na Tour de France, Švýcarsko zvládl v pohodě Richie Porte. Okcitánii Valverde. Ve Slovinsku kraloval Roglič. V Českém poháru nadvládu Elkovu přerušil Krotký.

Kolem Švýcarska

Pódium na Tour de Suisse

Australan Ritchie Porte (BMC) ukázal, že se s ním musí na Tour de France počítat na celkové prvenství. Poměrně jednoznačným způsobem ovládl závod Okolo Švýcarska.

Závod orámovaly dvě časovky. V obou kraloval Stefan Küng stájový kolega Porteho. V úvodu se jelo v týmu, takže svého leadera Küng dotáhl na čelo. Závěrečnou individuální Švýcar zcela dominoval.

Ve spurtech jsme mohli vidět souboje především Petra Sagana s Fernandem Gaviriou. Sagan vyhrál druhou etapu. Gaviria porazil svého soka ve třetím dějství, ale oba přeskočil Sonny Colbrelli z Bahrainu.

Čtvrtou etapu se stoupáním na Saanenmoser nečekaně vyhrál Dán Christopher Juul-Jensen. Páté pokračování zaválo borce do větších kopců a svoji sílu ukázal Diego Ulissi. Ale většina favoritů dojela ve stejném čase jako vítěz, tak se do žlutého oblékl právě Porte.

A už pozici vedoucího muže celkové klasifikace neopustil. Především v sedmé etapě musel odrážet útok Naira Quintany, ale vše zvládl. Navíc v závěrečné časovce na své soupeře neztratil.

Druhý celkově skončil Jakob Fuglsang z Astany, třetí byl Nairo Quintana.

Peter Sagan (Bora-hansgrohe) byl klasifikován na 76. místě s hodinovou ztrátou na vítěze. Patří mu ale zelený dres. Roman Kreuziger závod nedokončil, osudnou se mu stala sedmá etapa, kterou nedojel.

Okolo Okcitánie

Původně se závod jmenoval Route du Sud. Od letoška má jiný název – La Route d’Occitanie. Na startu byl mimo Alejandra Valverdeho, který toužil vyhrát, i Luis Leon Sanchez, Kenny Elissonde či Daniel Navarro.

První dvě etapy byly sice hornaté, ale v obou případech se hromadně spurtovalo. Poprvé vyhrál Nacer Bouhanni z Cofidisu. Ve druhé etapě se musel Bouhanni sklonit před uměním Clémenta Venturiniho.

Rozhodnutí přinesla třetí etapa, kdy se Alejandro Valverde odpoutal od svých pronásledovatelů a vyhrál. Druhý byl Navarro, třetí pak Kenny Elissonde.

V poslední etapě ještě borec z Movistaru druhým místem navýšil svůj náskok a zaslouženě tento etapový závod vyhrál.

Okolo Slovinska 

Poměrně dobře obsazený závod Okolo Slovinska vyhrál Primož Roglič (Team LottoNL-Jumbo).

Závod se jel v pěti dnech, kdy etapy měřily okolo 150 kilometrů.

  1. První dvě etapy byly určeny spurterům. Především tu první poznamenaly pády, takže se někteří spurteři do finiše nezapojili. Poprvé vyhrál Simone Consonni, což byl překvapivý lídr.
  2. Druhá etapa dopadla lépe pro Dylana Groenewegena. Ač byl Consonni čtvrtý, tak o dres vedoucího jezdce přišel, protože v pelotonu dojel Benjamin Hill, který strávil dva oba dny v úniku a posbíral dostatečný počet sekund, aby se dostal do čela.
  3. Ve třetí etapě se snažil útočit domácí Roglič, ale v závěrečném kopci jej předčil jak Daryl Impey, tak i vítězný Rigoberto Uran.
  4. Čtvrtá etapa už byla pro domácího borce úspěšnější a posunula jej do čela celkové klasifikace, když Uran ztratil 33 sekund. Špatně si nevedl ani Josef Černý z Elkovu, který byl klasifikován na 12. místě.
  5. Závěrečná časovka byla kořistí Rogliče. Druhý skončil aktuální slovinský mistr v této disciplíně Jan Tratnik. Třetí byl zcela nečekaně Josef Černý. Ten si díky tomu polepšil na celkové 7. místo.

Michal Schlegel (CCC Sprandi Polkowice) byl klasifikován na 15. místě. Jan Bárta byl na 26. příčce. Dále byli: Daniel Turek (46.), Jakub Otruba (30.), Jan Polnický (63.), Martin Haring (Nejlepší jezdec Dukly Banská Bystrica – 73.)

Český pohár v Blatné

Český pohár ovládl nečekaně Rostislav Krotký

Nečekaného vítěze mělo další pokračování Českého poháru v Blatné, kde chyběla elita z hradeckého Elkovu v čele s Josefem Černým.

Jedenáct okruhů začala lépe dvojice Lukas Stoiber (Union Raiff.radteam Tirol) a Patrick Reibig (Berthold Radteam). Borci dostali od pelotonu dárek v podobě náskoku sedmi minut.

Peloton pět kol před cílem začal zrychlovat a celý balík v předposledním kole jel zase pohromadě.

V posledním kole nenápadně odjel Rostislav Krotký, který před letošní sezónou přestoupil z Vysočina Cycling do Sparty Praha a vydržel na čele celých 14 kilometrů. Pásku protnul s rukama nad hlavou.

O další místa se hromadně spurtovalo. Druhý byl Tomáš Bárta (Pardus-Tufo Prostějov), což pro něj znamenalo vítězství v kategorii do 23 let. Třetí skončil Adam Ťoupalík (Corendon-Circus).