Týden v cyklistice 23/2018

nabor

Jednu z posledních příprav na Tour de France vyhrál Geraint Thomas a naznačil tak, že by na Staré dámě mohl být více než dobrým pomocníkem Chrisi Froomovi. Vítězstvím se blýskl i Alexander Kristoff a Sam Bennett.

Critérium du Dauphiné

Králem 70. ročníku závodu, jenž se pravidelně uskutečňuje na jihovýchodě Francie, se stal britský cyklista Geraint Thomas, který naznačil, že by se s ním mělo počítat i na Tour de France, i když zde bude nejspíš působit v roli domestika Chrisi Froomovi.

Britský cyklista nezačal pouť na francouzských silnicích příliš šťastně. V prologu byl až na 43. příčce. Do horních pater celkové klasifikace jej vymrštila týmová časovka, která se jela ve třetí etapě.

Během dalších dvou se dokázal dostat do jejího čela. V tu dobu kraloval v horách Dan Martin z UAE.

V šesté etapě vyhrál Pello Bilbao, který však v celkové klasifikaci Thomase neohrožoval, přesto byl Brit klasifikován ihned za ním. Třetí byl Adam Yates, který měl v celkové klasifikaci ztrátu téměř jeden a půl minuty.

Jezdec stáje Mitchelton vyhrál závěrečnou etapu a chtěl zaútočit na celkové prvenství, jenže jeho krajan z týmu Sky byl proti, i když ztratil 29 sekund v celkové klasifikaci (19 byla ztráta za vítězem, 10 sekund byl bonus v cíli vítězného Yatese).

GP du canton d’Argovie

Alexander Kristoff vítězí ve Śvýcarsku

55. ročník závodu ve Śvýcarském kantonu Aargau. Je to kanton, který leží na levém břehu Rýna a svůj název nese po řece Aary.

V tradičním hromadném dojezdu se zaskvěl Alexander Kristoff (UAE-Team Emirates), který závod vyhrál už v roce 2015. Druhý byl Francesco Gavazzi (Androni – Sidermec – Bottecchia), třetí pak Marco Canola (Nippo – Vini Fantini – Europa Ovini).

Na desátém místě byl klasifikován Slovák Juraj Sagan z Bory, jeho stájový kolega Michael Kolář závod nedokončil.

Rund um Köln

Sam Bennett vyhrál závod v Kolíně nad Rýnem

V Kolíně nad Rýnem se uskutečnil již 102. ročník tradičního závodu. Na závodníky bylo přichystáno 207,7 kilometrů na přibližně šestikilometrovém okruhu.

Na počátku ujela asi sedmičlenná skupina, která získala největší odstup okolo 4 minut. Pak žezlo na čele pelotonu převzaly spurterské týmy a bylo jasné, že rozhodne spurt. Zálusk si dělal především Sam Bennett z Bory a Marcel Kittel z Kaťuše.

K jejich vzájemnému souboji příliš nedošlo. Irský rychlík byl silnější. Druhý skončil Mikhel Raim z Israel Cycling Academy, třetí byl Szymon Sajnok z CCC. Na Kittela zbyla až pátá příčka.

Z českých a slovenských jezdců se závodu zúčastnili dva. František Sisr (CCC Sprandi Polkowice) byl klasifikován na 99. místě. Michael Kolář z Bory závod opět nedokončil.

Ronde de l’Oise

Závodu se zúčastnili jak jezdci hradeckého Elkovu, které vedla dvojice Černý – Bárta, tak i borci prostějovského Pardus – Tufo vedení Karlem Hníkem.

Velkého úspěchu ve čtyřdenním klání mohl dosáhnout Josef Černý, který se ve třetí etapě dostal do úniku a byl hodně aktivní. I když to vypadalo, že by neměl šanci na úspěch, tak pád v pelotonu 6 kilometrů před cílem všechno změnil. Černý byl nakonec v etapě druhý. Celkově pak čtvrtý.

O den později se jelo velmi rychle. Do úniku se dostal Jan Bárta, ale nijak zvlášť se neukázal. Peloton se znovu potkal tři kilometry před cílem. V tu dobu rozjel Jiří Polnický tempo, tím natrhal peloton. Josef Černý se udržel v čelní skupině.

Obě skupiny dělilo 5 sekund, což stačilo Josefu Černému k posunu na třetí místo celkové klasifikace. Z vítězství se radoval Nor Henrik Evensen.

Národní šampionát – Slovinsko – časovka mužů

Ve Slovinsku zahájili národní šampionát časovkou mužů. Na 47 kilometrech v okolí Ljubljaně utkalo 20 borců. Ze špičky chyběli Primož Roglič, Jan Polanc či Simon Špilak, takže bylo jasné, že vítězství spadne do klína dalšímu výbornému časovkáři Janu Tratnikovi z polské stáje CCC Sprandi Polkowice. Druhý Tadej Pogacar ztratil více jak minutu.