Týden v cyklistice 17/2018

nabor

Hlavním tahákem sedmnáctého týdne roku 2018 byla trasa kolem Romandie. Ženy si to rozdaly o body v etapovém závodě v Číně, kterého se zúčastnil i tým Dukly Praha.

Okolo Romandie

Pódium na Tour de Romandie

Týdenní etapový závod měl pouze dva závodníky, kteří se oblékli do nejcennějšího dresu pro vedoucího závodníka celkové klasifikace.

Poprvé si jej oblékl Michael Matthews, který nečekaně vyhrál úvodní čtyřkilometrový prolog.

Druhým šťastlivcem byl Primož Roglič (LottoNL-Jumbo), který si jej oblékl hned po úvodní etapě a už jej nikomu nepůjčil, a to i přes vydatný tlak nadějného Egana Bernala, který ve finále ztratil pouze osm vteřin. Třetí v celkovém pořádí byl leader stáje BMC Ritchie Porte.

Až čtvrtý skončil vítěz čtvrté královské etapy okolo Sionu Jakob Fuglsang z Astany.

Tour of Chongming Island

Nejlepší tři ženy závodu na čínském ostrově Čchung-ming

Ženy se o další body rozhodly bojovat na třetím největším ostrově Číny – Čchung-ming. Čekaly je zde celkem tři etapy o celkové délce přibližně 360 kilometrů po naprosté rovině.

Závodu se zúčastila i jediná profesonální stáj žen, která působí na našem území a která má ve svém středu například Jarmilu Machačovou.

Tři etapy zvládla nejlépe Němka Charlotte Beckerová, druhá byla Australanka Shannon Malseedová, třetí pak Ruska Anastasia Jakovenková. Všechny tři rozhodly o svém pódiu ve druhé etapě.

Nejlepší z děvčat Dukly Praha byla na dvacátém místě klasifikována Kateřina Kohoutková.

Gracia Orlová

Pětietapový závod žen, který se jel v blízkosti Orlové, ovládla Švédka Emilia Fahlinová, která v celkovém pořadí o šest vteřin předčila druhou Rusku Olgu Zabelinskajovou.

Švédka začala kralovat již od první etapy, kterou vyhrála. I ve druhé etapa v okolí Lichnova patřila Fahlinové. Ve třetí, což byla časovka jednotlivkyň v okolí Havířova, ztratila na Zabelinskajovou 40 vteřin. Ruska se tím dostala do čela celkové klasifikace. Jenže ještě téhož dne se jela čtvrtá etapa a devětadvacetiletá členka stáje Wiggle High5, náskok stáhla na pouhé dvě sekundy.

V závěrečné etapě sice obě závodnice skončily daleko za stupni vítězů, nicméně Fahlinová stáhla na svoji soupeřku náskok už na rychlostní prémii, kde získala 3 vteřiny k dobru, zatímco její soupeřka pouze jedinou.

Závěrečnou etapu vyhrála Belgičanka Kaat Hannesová, Fahlinová byla klasifikována na 11. příčce, o šest sekund před svojí soupěřkou z Ruska.

Nejlepší z děvčat Dukly Praha byla celkově klasifikována Ema Cetkovská na 38. místě.