Adventní kalendář: 1.12. 2016 – Tyler Farrar dokončuje etapu na kole fanouška

nabor

Vybrali jsme 24 momentů uplynulé sezóny a ty vám budeme od prvního prosince až po Štědrý den vždy ve dvě hodiny odpoledne zveřejňovat. Můžete to brát jako cyklistický adventní kalendář.

Začínáme v lednu na závodě Tour Down Under. Hlavním aktérem je jezdec týmu Dimension Data Tyler Farrar a také fanoušek stojící u tratě Anthony Tooman.

V závodě se právě jede důležitá třetí etapa z Glenelgu do Campbelltownu. Zbývá dvacet kilometrů do cíle, když peloton postihne hromadný pád. Na zemi se ocitne i Tyler Farrar. Sbírá se ze země, nasedne na kolo a chvíli na něm pokračuje než zjistí, že to není možné. Řazení jeho stroje je úplně zničené.

Zastavuje u kraje silnice a týmová pomoc nikde. Farrar pomalu zvažuje jestli závod nevzdá, protože časový limit, kdy musí jezdec dorazit do cíle, je v této etapě poměrně krátký.

V tom k němu přistupuje novozélandský fanoušek Anthony Tooman.

„Potřebujete půjčit přední nebo zadní kolo?“

„To není ten problém“ odvětil Farrar.

„V tom případě si půjčte celé mé kolo, jaké máte pedály? Speedplay? Já mám Shimano, tak si tedy půjčte i moje tretry. Jaká je vaše velikost?“

Farrar měl velikost 43 a Tooman 44, a tak odjel na půjčených tretrách a na půjčeném kole za 6000 dolarů (v přepočtu asi za 153 400 korun).

Farrar dokončuje etapu 13 minut a sedm sekund za vítězem etapy Simonem Gerransem, tedy jen těsně za limitem. Komisaři však dovolují Farrarovi nastoupit i do čtvrté etapy.

Americký jezdec je fanouškovi velice vděčný a setká se s ním i po etapě, aby mu samozřejmě vrátil jeho věci.

Podobný okamžik se stal na témže závodě i v roce 2002, kdy Michael Rogers dokončuje etapu na kole fanouška a poté celý závod i vyhrává.